Δε λέει να κοπάσει η κοινωνική οργή στο Ιράν για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί, καθώς οι διαδηλώσεις μπαίνουν στην 11η μέρα, την ίδια ώρα που κλιμακώνεται η καταστολή εκ μέρους των αρχών.

Ads

Πάνω από 76 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ιρανική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Iran Human Rights», την ίδια ώρα που οι ιρανικές αρχές κάνουν λόγο για 41 θύματα.

Κυρώσεις κατά της Τεχεράνης ζητά το Βερολινο

Την επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη ζητά την ίδια ώρα η Γερμανία από την ΕΕ.

Ads

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ ζήτησε τη Δευτέρα να επιβληθούν νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν για τη σκληρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

«Πρέπει τώρα να συζητήσουμε πολύ γρήγορα στους κύκλους της ΕΕ περαιτέρω συνέπειες (σ.σ. για το Ιράν) και για μένα αυτές πρέπει να συμπεριλαμβάνουν κυρώσεις σε βάρος αυτών που είναι υπεύθυνοι» για την αιματηρή καταστολή και τους θανάτους, σημείωσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στο γερμανικό πρακτορείο DPA.

«Η προσπάθεια να καταπνιγούν ειρηνικές διαδηλώσεις με ακόμα περισσότερη θανατηφόρα βία δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη», πρόσθεσε. «Τα δικαιώματα των γυναικών είναι μέτρο για την κατάσταση μιας κοινωνίας (…) αν οι γυναίκες δεν είναι ασφαλείς σε μια χώρα, κανένας δεν είναι ασφαλής».

Επιβεβαίωσε επίσης στο Γερμανικό Πρακτορείο πως ο πρέσβης του Ιράν στο Βερολίνο κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα χθες, η Τεχεράνη απέρριψε την ευρωπαϊκή κριτική για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις. Πρόκειται για «επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν και υποστήριξη των ταραχοποιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Νάσερ Καναάνι.

«Διενεργείται έρευνα για την υπόθεση του θανάτου της 22χρονης, αλλά οι Βρυξέλλες και δυτικές κυβερνήσεις αψηφούν το γεγονός αυτό και υποστηρίζουν τους “ταραχοποιούς” που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια του Ιράν», πρόσθεσε.

Συλλήψεις δημοσιογράφων και απαγόρευση χρήσης κοινωνικών δικτύων

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι συλλήψεις ακτιβιστών και δημοσιογράφων.

Είκοσι δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις σύμφωνα με οργανώσεις του Ιράν, που συμμετέχουν στο κίνημα για τη γυναικεία χειραφέτηση και την απόδοση δικαιοσύνης για την αδικοχαμένη Αμινί. Πολλοί ακτιβιστές και δικηγόροι έχουν επίσης συλληφθεί, συμπεριλαμβανομένου του αγωνιστή για την ελευθερία του λόγου Χοσεΐν Ρονάγκι, ο οποίος συνελήφθη το Σαββατοκύριακο.

Οι διαδηλώτριες που κατακλύζουν τους δρόμους της ανατολικής χώρας έχουν ζητήσει επίσης μεγαλύτερη στήριξη από τη Δύση, καθώς και εξασφάλιση των μέσων για την επικοινωνία με τον έξω κόσμο, αφού η κυβέρνηση έχει διακόψει την πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο, σε μία προσπάθεια απομόνωσης και καταστολής των διαμαρτυρόμενων.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Instagram και το WhatsApp έχει απαγορευτεί.

«Στοχοποιώντας δημοσιογράφους εν ως τμήμα της κατασταλτικής αντιμετώπισης μετά τον περιορισμό της πρόσβασης στο WhatsApp και το Instagram, οι ιρανικές αρχές στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρχει κάλυψη των διαδηλώσεων», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.