Η σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν συνεχίστηκε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε εκτάκτως τα ξημερώματα της Δευτέρας (15/4) μετά την επίθεση του Ιράν τα ξημερώματα της Κυριακής (14/4).

Ads

«Το Συμβούλιο πρέπει να δράσει», είπε ο πρέσβης του Ισραήλ, Γκιλάντ Ερντάν κατά τη διάρκεια της έκτακτης, ζητώντας «την επιβολή όλων των πιθανών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν προτού να είναι πολύ αργά».

Το Ιράν απάντησε πως άσκησε το δικαίωμα του στη νόμιμη άμυνα και ότι «δεν είχε άλλη επιλογή».

«Δεν είχαμε άλλη επιλογή παρά να ασκήσουμε το δικαίωμά μας στη νόμιμη άμυνα», δήλωσε συγκεκριμένα ο πρεσβευτής της χώρας του Ιράν στον ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί.

Ads

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέλειψε το καθήκον του να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» όταν δεν καταδίκασε τον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και «σε αυτές τις συνθήκες, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα», είπε ο Ιρανός διπλωμάτης, διαβεβαιώνοντας πως η Τεχεράνη δεν επιδιώκει επ’ ουδενί την κλιμάκωση, αλλά θα αντιδράσει δυναμικά σε «οποιαδήποτε απειλή ή επίθεση».

«Η επίθεση του Ιράν συνιστά κήρυξη πολέμου, εξετάζουμε όλες τις επιλογές»

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Sky News, πως η χώρα εξετάζει όλες τις επιλογές όσον αφορά την αντίδρασή της στην επίθεση του Ιράν, την ώρα που το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο της χώρας ολοκληρώθηκε δίχως να ληφθεί κάποια απόφαση.

«Πρόκειται για κήρυξη πολέμου», είπε αναφορικά με την επίθεση, όπως μετέδωσαν οι Times of Israel. «Τώρα, επειδή είμαστε συγκρατημένοι και επειδή γνωρίζουμε τις επιπτώσεις και επειδή έχουμε διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας, εξετάζουμε όλες τις επιλογές και είμαι αρκετά βέβαιος ότι θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τον λαό μας. Δεν είμαστε πολεμοχαρείς»

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χθεσινοβραδινή επίθεση είναι «ένα ακόμη παράδειγμα» του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το Ιράν, «σπέρνοντας τον όλεθρο, τον τρόμο και την αστάθεια σε όλο τον κόσμο».

«Είναι καιρός ο κόσμος να αντιμετωπίσει αυτή την αυτοκρατορία του κακού στην Τεχεράνη και να καταστήσει σαφές στο ιρανικό καθεστώς ότι αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι, ότι αυτό είναι απαράδεκτο», προσθέτει ο Χέρτσογκ.

Νωρίτερα, ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ανέφερε πως το Ισραήλ θα ζητήσει το τίμημα από το Ιράν ως απάντηση στη μαζική επίθεση με πυραύλους και drone όταν είναι η κατάλληλη στιγμή.

«Θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που είναι κατάλληλος για εμάς», υποστήριξε, ενώ σύμφωνα με τους Times of Israel, ο ίδιος μαζί με τον Gadi Eisenkot, από το κόμμα Εθνικής Ενότητας, είχαν προτείνει αμφότεροι να επιτεθούν στο Ιράν ακόμη και όταν η ιρανική επίθεση ήταν σε εξέλιξη, ωστόσο η πρότασή τους δεν πέρασε.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, είναι αποφασισμένο να απαντήσει, αλλά δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το χρονοδιάγραμμα και την έκταση της «απάντησης».