Ως επίδειξη δύναμης του Ιράν αποτιμώνται για την ώρα οι επιθέσεις σε Πακιστάν, Ιράκ και Συρία, με τους Φρουρούς της Επανάστασης -η ελίτ των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων- να δηλώνουν ανοιχτά ότι οι βάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι ισραηλινές βάσεις στο Τελ Αβίβ και τη Χάιφα, βρίσκονται εντός της εμβέλειας των βαλλιστικών πυραύλων τους.

Ads

Σε διάστημα μόλις 24 ωρών, το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στόχους σε τρεις διαφορετικές χώρες. Το βράδυ της Τρίτης (16/1) επιτέθηκε σε δύο στόχους στο γειτονικό Πακιστάν. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, δήλωσε ότι η χώρα του στόχευε μια «ιρανική τρομοκρατική ομάδα» όταν εξαπέλυσε μια επίθεση στο δυτικό Πακιστάν, κατά την οποία δύο παιδιά σκοτώθηκαν και άλλα τρία τραυματίστηκαν.

Το Ισλαμαμπάντ χαρακτήρισε την επίθεση «παράνομη» και «απρόκλητη παραβίαση του εναέριου χώρου του», απέσυρε τον πρεσβευτή του από το Ιράν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, και απαγόρευσε στον πρεσβευτή του Ιράν να επιστρέψει στο Πακιστάν.

Σε ανακοίνωσή του, το Πακιστάν δήλωσε ότι «διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει» και πως «η ευθύνη για τις συνέπειες θα βαρύνει εξ ολοκλήρου το Ιράν».

Ads

Μιλώντας στο Νταβός, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι «κανένας από τους υπηκόους της φιλικής και αδελφικής χώρας του Πακιστάν δεν αποτέλεσε στόχο των ιρανικών πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών».

«Η λεγόμενη ομάδα Τζάις αλ-Αντλ, η οποία είναι μια ιρανική τρομοκρατική ομάδα, αποτέλεσε στόχο. Η ομάδα έχει βρει καταφύγιο σε ορισμένα μέρη της επαρχίας Μπαλουχιστάν του Πακιστάν. Έχουμε μιλήσει με Πακιστανούς αξιωματούχους αρκετές φορές για το θέμα αυτό» σημείωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

«Το Ιράν σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Πακιστάν, αλλά δεν θα επιτρέψει να τεθεί σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια της χώρας» συνέχισε.

Όπως ανέφερε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν, η κίνηση αυτή ήταν μια απάντηση στις πρόσφατες θανατηφόρες επιθέσεις της ομάδας Τζάις αλ-Αντλ στο Ιράν, ιδίως στην πόλη Ρασκ στη νοτιοανατολική επαρχία του Σιστάν-Μπαλουτσιστάν. Σε επίθεση στις 10 Ιανουαρίου σε αστυνομικό τμήμα της πόλης σκοτώθηκε ένας αστυνομικός, σχεδόν ένα μήνα μετά τη δολοφονία 11 αστυνομικών σε παρόμοια επίθεση στην περιοχή.

Και για τις δύο επιθέσεις ανέλαβε την ευθύνη η Τζάις αλ-Αντλ, που σημαίνει «στρατός της Δικαιοσύνης», μια σουνιτική μουσουλμανική εξτρεμιστική ομάδα που σχηματίστηκε το 2012 και περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα του Ιράν και των ΗΠΑ ως «τρομοκρατική» ομάδα.

Η Τζάις αλ Αντλ («Στρατός της Δικαιοσύνης») κατηγόρησε τους Φρουρούς της Επανάστασης για τα πλήγματα σε ορεινή περιοχή στη μεθόριο μέσω Telegram. Ανέφερε πως τα παιδιά που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν ήταν μέλη οικογενειών μαχητών της και ότι βομβαρδίστηκαν σπίτια.

Φόβοι για περαιτέρω ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Τα πλήγματα στο Πακιστάν ήρθαν μία ημέρα μετά τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία και το Ιράκ, μέρος μιας σειράς αντιποίνων «κατά των εχθρών της Τεχεράνης» μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Κερμάν στις 3 Ιανουαρίου, η οποία σκότωσε πάνω από 80 Ιρανούς. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για αυτή την επίθεση. Δεν είναι σαφές εάν η Τεχεράνη πιστεύει ότι εμπλέκεται και ο Τζάις αλ-Αντλ.

Η Κίνα κάλεσε το Ιράν και το Πακιστάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στη διαχείριση της συνεχιζόμενης σύγκρουσής τους μετά το φονικό χτύπημα. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τετάρτη τις δύο χώρες να «αποφύγουν ενέργειες που θα οδηγούσαν σε κλιμάκωση της έντασης και να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Οι επιθέσεις του Ιράν θα αυξήσουν περαιτέρω τους φόβους ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα θα μπορούσε να επεκταθεί σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας στη Μέση Ανατολή με σοβαρές ανθρωπιστικές, πολιτικές και οικονομικές συνέπειες.

Οι επιθέσεις στο Ιράκ και τη Συρία καταδικάστηκαν από τις ΗΠΑ ως «απερίσκεπτες» και ανακριβείς, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι «οι ανησυχίες για την ασφάλεια πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και όχι μέσω χτυπημάτων». Το Ιράκ δήλωσε ότι υπέβαλε καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στον ΟΗΕ την Τρίτη. Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Φουάντ Χουσεΐν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν κέντρα που συνδέονται με τη Μοσάντ και λειτουργούν στο Ερμπίλ της ημιαυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν.