Για 10η συνεχόμενη ημέρα οι Ιρανοί βρίσκονται στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά του θανάτου της 22χρονης Mahsa Amini, αλλά και για την κλιμάκωση της βίας, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των Αρχών για «αποφασιστική δράση χωρίς επιείκεια».

Ads

Στα επεισόδια που σημειώνονται καθημερινά στην πρωτεύουσα του Ιράν και σε μεγάλες πόλεις της χώρας, έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 41 άνθρωποι. Ο αριθμός αυτός όμως, σύμφωνα με άλλες πηγές, είναι πολύ μεγαλύτερος, με την οργάνωση «Ιράν Ανθρώπινα Δικαιώματα» να ανεβάζει τους νεκρούς σε τουλάχιστον 57.

Η «διακοπή» του Ίντερνετ καθιστά, ωστόσο, όλο και πιο δύσκολη την επιβεβαίωση του αριθμού των νεκρών.

Και το βράδυ της Κυριακής επικράτησε χάος στους δρόμους της Τεχεράνης, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν «θάνατος στον δικτάτορα».

Ads

Εν τω μεταξύ, εδώ και λίγα 24ωρα ακόμη μια δολοφονία συγκλονίζει το Ιράν. Θύμα είναι η Χαντίς Νατζαφί, 20 ετών, η οποία έπεσε νεκρή από έξι σφαίρες, στο λαιμό, το πρόσωπο και την καρδιά.

Η νεαρή που συμμετείχε στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί στην Τεχεράνη ήταν τουρκικής καταγωγής και δολοφονήθηκε την περασμένη Πέμπτη από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν κατά την διάρκεια διαδηλώσεων στην πόλη Καράτζ, 36 χλμ. δυτικά της Τεχεράνης.

Η δημοσιογράφος και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών Μασίχ Αλινετζάντ είχε αναφέρει πως πρόκειται για την κοπέλα που είναι γνωστή στο κίνημα του Ιράν ως το «κορίτσι με την αλογοουρά» λόγω ενός βίντεο που εμφανίζεται να δένει τα μαλιά της και με υψωμένο χέρι να κινείται προς μια διαδήλωση και τις δυνάμεις καταστολής. Ωστόσο ακολούθως διευκρινίστηκε πως η δολοφονήμενη δεν ήταν η κοπέλα του βίντεο αλλά μια άλλη ακτιβίστρια.

Το «κορίτσι με την αλογοουρά», η ταυτότητα της οποίας παραμένει κρυφή για λόγους ασφάλειας, επικοινώνησε με το BBC προκειμένου να τεκμηριώσει πως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο με το αρχικό βίντεο. Το «radiozamaneh» επικοινώνησε με την αδελφή της δολοφονημένης Χαντίς, την Σιρίν, η οποία εξήγησε πως η διαδηλώτρια είχε αρκετές ομοιότητες με την αδελφή της, όπως ο σωματότυπος, τα μαλλιά, η ενδυμασία και τα γυαλιά οράσεως, κάτι που οδήγησε στην λαθνασμένη εντύπωση ότι η εικονιζόμενη είναι η Χαντίς.

«Καμία επιείκεια» απέναντι στους διαδηλωτές, λένε οι αρχές

Ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας στο Ιράν Γολαμχοσεΐν Μοχσενί Εζεΐ απείλησε χθες Κυριακή ότι δεν θα επιδείξει «καμία επιείκεια» έναντι των διαδηλωτών έπειτα από 10 ημέρες κινητοποιήσεων στη χώρα..

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί είχε ζητήσει νωρίτερα από τις δυνάμεις ασφαλείας να αντιδράσουν «με αποφασιστικότητα έναντι όσων πλήττουν την ασφάλεια και την ειρήνη της χώρας και του λαού».

Ο Εζεΐ επέμεινε «στην ανάγκη να δράσουν χωρίς καμία επιείκεια» έναντι των υποκινητών «των ταραχών», όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Mizan Online.