«Η τελική απόφαση για την εκτέλεση διά λιθοβολισμού της Σακινέχ Μοχαμάντι-Αστιάνι δεν έχει ληφθεί ακόμα» δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί. Όπως ανέφερε, η εξέταση της υπόθεσης θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των νόμων.

Ads

Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα φοβάται ότι, παρά τις πολλαπλές εκκλήσεις για αναστολή της ποινής, η εκτέλεση της 43χρονης Ιρανής που έχει καταδικαστεί σε θάνατο από το 2006 με την κατηγορία της μοιχείας, είναι θέμα ημερών.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Irna, ο επικεφαλής της τοπικής δικαιοσύνης Μαλέκ Αζντάρ Σαριφί, δήλωσε ότι η Αστιάνι «χαίρει άκρας υγείας» και η υπόθεσή της «θα ακολουθήσει τον δρόμο της». Δεν παρέλειψε να κατηγορήσει «τα εχθρικά δυτικά μέσα ενημέρωσης που θέλουν να δημιουργήσουν ένα δηλητηριώδες κλίμα ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», δημοσιεύοντας «τέτοιες πληροφορίες», όπως η επικείμενη εκτέλεση της Αστιανί.

Από την πλευρά της η νεοεκλεγμένη πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, δήλωσε σήμερα ότι «είναι κατηγορηματικά αντίθετη» με την εκτέλεση δια λιθοβολισμού της Ιρανής χαρακτηρίζοντας την απόφαση της εκτέλεσής «πολύ βάρβαρη».

Ads

Η κυρία Λορίν Χάρπερ, σύζυγος του Καναδού πρωθυπουργού Στήβεν Χάρπερ, και μια γυναίκα επιχειρηματίας, έστειλαν σήμερα ανοικτή επιστολή προς τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ζητώντας του να απελευθερώσει την Αστιάνι.

Οι κυρίες Χάρπερ και Ρέισμαν κάλεσαν τον Αχμαντινετζάντ να «κάνει μια πρώτη χειρονομία προς την πρόοδο» και να απελευθερώσει «άνευ όρων» την Ιρανή. «Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο (…) θα δουν σε αυτό μια κίνηση βαθιά συμβολική βελτίωσης της κατάστασης των γυναικών του Ιράν» υπογράμμισαν.