“Θολό” φαντάζει το νέο πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ, την ώρα που Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι μετρούν κέρδη και ζημιές από τις ενδιάμεσες εκλογές.

Ads

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές πάντως βασικός χαμένος από τις κάλπες φαίνεται να είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Κι αυτό γιατί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε επενδύσει σε έναν θρίαμβο των Ρεπουμπλικάνων ενόψει της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του για τις εκλογές του 2024.

Το περίφημο όμως “κόκκινο κύμα” δεν ήρθε ποτέ και μια από τις βασικές αιτίες φαίνεται πως ήταν η “σκιά” του ίδιου του πρώην Αμερικάνου προέδρου, η οποία αιωρείτο πάνω από τις κάλπες.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με ανάλυση του BBC, ο φόβος αναφορικά με την ατζέντα (για τα δικαιώματα των μειονοτήτων κλπ) που επιχείρησε να επιβάλει ο Τραμπ, έδειξε να κινητοποιεί ιδιαίτερα τους νέους ψηφοφόρους, οι οποίοι έσπευσαν να στηρίξουν τους Δημοκρατικούς.

Ads

Ο “παράγοντας Τραμπ” και η “επόμενη μέρα” για τους Ρεπουμπλικάνους

Κάτι ανάλογο συνέβη και με μετριοπαθείς ψηφοφόρους, οι οποίοι εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους για το τοξικό κλίμα, που καλλιεργήθηκε από το τμήμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που πρόσκειται στον Τραμπ.

“Πολλοί ψηφοφόροι που βρίσκονταν σε δίλημμα, ενδεχομένως να αποφάσισαν να ψηφίσουν σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν την επιρροή του Τραμπ στους Ρεπουμπλικάνους” σημειώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Jon Taylor από το πανεπιστήμιο του Τέξας, και προσθέτει:

“Υπάρχει ένα δεδομένο εδώ, το οποίο πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας. Ότι αυτές οι εκλογές ήταν πάνω από όλα ένα δημοψήφισμα για τον Τραμπ. Αν κοιτάξετε άλλωστε τους υποψηφίους που υποστήριξε -αρνητές των αποτελεσμάτων των προηγούμενων προεδρικών εκλογών- θα διαπιστώσει πως ηττήθηκαν είτε επρόκειτο για τη Γερουσία, είτε για την εκλογή κυβερνήτη, είτε για την Βουλή. Ακόμη και αν πέτυχε μερικές νίκες, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι διεύρυνε κάποιου είδους ρεπουμπλικανική βάση ή πλειοψηφία”.

Την ίδια στιγμή, η μετριοπαθής πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων δείχνει να αντιλαμβάνεται το “μήνυμα” των Αμερικάνων ψηφοφόρων, επιχειρώντας να πάρει αποστάσεις από τον Τραμπ.

Ενδεικτικά είναι όσα ανέφερε σε podcast στον απόηχο της συγκρότησης πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, ο Πωλ Ράιαν, ο οποίος ήταν ο πιο πρόσφατος πρόεδρος του εν λόγω Σώματος από τις τάξεις του κόμματος.

“Το τελευταίο πράγμα που νομίζω ότι ο αμερικανικός λαός θέλει να δει μια νέα πλειοψηφία να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την εκδικητική εκστρατεία ή τη βεντέτα του Τραμπ. Η πλειοψηφία δεν είναι γι’ αυτό- η πλειοψηφία είναι για την προώθηση των συμφερόντων του αμερικανικού λαού. Να κοιτάζει μπροστά, όχι να κοιτάζει πίσω για να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς κάποιου. Έτσι, αυτό θα είναι μια μικρή πρόκληση” επεσήμανε ο Ράιαν.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι σαφές κατά πόσο όλα τα παραπάνω θα επηρεάσουν την υποψηφιότητα Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024. Ο ίδιος μοιάζει αποφασισμένος να λάβει ξανά το χρίσμα, δεν είναι όμως δεδομένο πως όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι συμμερίζονται την οπτική του.

Το πρόβλημα Μπάιντεν με το Κογκρέσο

Από την άλλη, μπορεί στις τάξεις των Δημοκρατικών να υπάρχει ανακούφιση για την μη επιβεβαίωση των εκτιμήσεων για βαριά ήττα τους στις κάλπες, όμως τα πράγματα μόνο “ρόδινα” δεν μοιάζουν για την “επόμενη μέρα” της διακυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

Η απώλεια της πλειοψηφίας στο Κογκρέσο αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές δυσκολίες στην προώθηση της ατζέντας του Αμερικάνου προέδρου.

Σύμφωνα με ανάλυση του Guardian, το σκηνικό ίσως να θυμίζει εν πολλοίς την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μπάρακ Ομπάμα, όταν μετά την πρώτη διετία της διακυβέρνησής του είδε τα περιθώρια πρωτοβουλιών του να περιορίζονται λόγω της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.

Μάλιστα, οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν με επίκεντρο ανάσυρση ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής (φιάσκο απόσυρσης αμερικανικών δυνάμεων από Αφγανιστάν) όσο και εσωτερικής πολιτικής (μέτρα Φάουτσι κατά της πανδημιάς κλπ).

Παράλληλα, διαφαίνεται έντονη αντιπαράθεση για την άρση του ορίου του αμερικανικού χρέους με την προοπτική να προκαλέσει χάος στην οικονομία ή ακόμη και απόπειρας μιας πτέρυγας των Ρεπουμπλικάνων να παραπεμφθεί ο Τζο Μπάιντεν σε μια μορφή αντεκδίκησης για την προσπάθεια των Δημοκρατικών να πλήξουν δις στο παρελθόν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τι θα γίνει με την Ουκρανία;

Τέλος το διαφαινόμενο “χάος” στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ ενδεχομένως να έχει αντίκτυπο και στην εξωτερική πολιτική της χώρας, ιδιαίτερα δε στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων από τη Τζόρτζια, Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, δήλωσε πρόσφατα: “Με τους Ρεπουμπλικάνους, ούτε μια δεκάρα δεν θα πάει στην Ουκρανία. Η χώρα μας έρχεται πρώτη”.

Ακόμη και ο Κέβιν Μακάρθι, ο οποίος προορίζεται για την προεδρία του Κογκρέσου, προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα υπογράψουν “λευκή επιταγή” για την Ουκρανία, αν κερδίσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Υπό αυτό το πρίσμα, ίσως το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών να έχει πολύ ευρύτερο αντίκτυπο απ’ ότι ήλπιζαν στο επιτελείο του Τζο Μπάιντεν.