Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε ύψιστο συναγερμό και προετοιμάζονται για μια πιθανή επίθεση του Ιράν σε ισραηλινούς ή αμερικανικούς στόχους στην περιοχή σε απάντηση στο χτύπημα του Ισραήλ στην ιρανική πρεσβεία στη Συρία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ads

«Είμαστε σίγουρα σε υψηλή επαγρύπνηση», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του CNN που ανέφερε ότι μια επίθεση θα μπορούσε να έρθει την επόμενη εβδομάδα.

Σήμερα Σάββατο, η Τεχεράνη εξαπέλυσε νέες απειλές πως «ο εχθρός θα μετανιώσει» για τις δολοφονίες των φρουρών στη Συρία.

Η απάντηση του Ιράν «θα πραγματοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή, με την απαραίτητη ακρίβεια και σχεδιασμό, και με τη μέγιστη ζημιά στον εχθρό, ώστε να μετανιώσει για την ενέργειά του», δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου Μοχάμαντ Μπαγκερί το Σάββατο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, κατά την ομιλία του σε τελετή στην κεντρική πόλη του Ισφαχάν.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό τη Δευτέρα σε μια επίθεση που σκότωσε έναν Ιρανό στρατιωτικό διοικητή και σηματοδότησε μια σημαντική κλιμάκωση στον πόλεμο του Ισραήλ με τους περιφερειακούς αντιπάλους του.

Το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν δήλωσε ότι επτά Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση, συμπεριλαμβανομένου του Mohammad Reza Zahedi, ανώτερου διοικητή της Δύναμης Quds, η οποία είναι ένας επίλεκτος κατασκοπευτικός και παραστρατιωτικός βραχίονας.

Το Ιράν δήλωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος «να δώσει αποφασιστική απάντηση».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συζήτησε την απειλή από το Ιράν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Από τότε οι ομάδες μας βρίσκονται σε τακτική και συνεχή επαφή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως την υπεράσπιση του Ισραήλ έναντι των απειλών από το Ιράν», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.