Οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής, για τον τρόπο ελέγχου και καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου κατά τις συνομιλίες τους στη  Γενεύη, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή  ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ads

Νωρίτερα, πηγές διαβεβαίωναν, σύμφωνα με διεθνή μέσα, πως ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να δεχτεί ότι το σχεδιασθέν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν θα περιέχει την απειλή στρατιωτικής επέμβασης κατά της Συρίας.

«Μπερδεμένες» δηλώσεις για επέμβαση ή μη

Πάντως, όπως δήλωσε ο κ. Κέρι την Κυριακή, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Δαμασκού στους όρου του προγράμματος αφοπλισμού, οι συνέπειες θα πηγάζουν από το Κεφάλαιο 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, που αφορά «απειλές κατά της ειρήνης, παραβάσεις της ειρήνης και πράξεις επίθεσης». Το εν λόγω Κεφάλαιο, μέσω των Άρθρων 41 και 42 προβλέπει τη δυνατότητα ανάληψης στρατιωτικής και μη στρατιωτικής δράσης με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης.

Ads

Ωστόσο, ο κ. Λαβρόφ, από την πλευρά του, σημείωσε πως η συμφωνία του Σαββάτου αποτρέπει την ανάγκη στρατιωτικής επέμβασης. Απαντώντας, ο κ. Κέρι υπογράμμισε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι αναπόφευκτα η οδός που θα χρησιμοποιηθεί για την ειρηνική επίλυση της συριακή κρίσης.

Το σχέδιο χημικού αφοπλισμού

Το σχέδιο θέτει στη Δαμασκό ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, απαιτώντας την παράδοση εντός επτά ημερών «μίας λεπτομερούς λίστας» στοιχείων αναφορικά με το μέγεθος του χημικού της οπλοστασίου. Παράλληλα, η Συρία οφείλει να αποκαλύψει τις τοποθεσίες όπου βρίσκονται τα χημικά της όπλα στον Οργανισμό για την Αποτροπή των Χημικών Όπλων.

Σύμφωνα με τον αμερικανό ΥΠΕΞ,  οι ελεγκτές θα πρέπει να βρίσκονται «στο έδαφος» της Συρίας έως τον Νοέμβριο, με στόχο των αφοπλισμό έως τα μέσα του 2014.

Στόχος του σχεδίου είναι η «καταστροφή» του χημικού οπλισμού που διαθέτει το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων μεταφοράς των εν λόγω όπλων εκτός των συνόρων της Συρίας.

Σήμερα ήταν η τρίτη και τελευταία ημέρα των συνομιλιών στη Γενεύη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, με στόχο την εξεύρεση μιας συμφωνίας για την επιβολή διεθνούς ελέγχου στο χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Ήδη από εχθές διαφαινόταν ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία. Δυτικός διπλωμάτης στη Βηρυτό δήλωσε ότι ο χθεσινός γύρος των συνομιλιών ήταν δύσκολος αλλά, όπως σημείωσε, «οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να βρουν μια ειρηνική λύση στην κρίση στη Συρία”». Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε από την πλευρά του ότι οι συνομιλίες έχουν φθάσει σε «καθοριστικό σημείο».