Περισσότεροι από 250 των πιο διαπρεπών καθηγητών Νομικής στις ΗΠΑ έχουν υπογράψει επιστολή διαμαρτυρίας για την μεταχείριση σε στρατιωτική φυλακή του Bradley Manning, του Αμερικανού στρατιώτη που κατηγορείται ως πληροφοριοδότης της Wikileaks. Οι υπογράφοντες υποστηρίζουν πως «οι εξευτελιστικές και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης» είναι παράνομες ενώ ισοδυναμούν με βασανιστήρια, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της «Guardian».

Ads

Ο κατάλογος των υπογραφών περιλαμβάνει τον Laurence Tribe, τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Harvard που θεωρείται ο κατεξοχήν φιλελεύθερος εισηγητής στο συνταγματικό δίκαιο στις ΗΠΑ. Δίδαξε συνταγματικό δίκαιο στον Μπαράκ Ομπάμα ενώ ήταν βασικός υποστηρικτής στην προεκλογική του εκστρατεία το 2008. Ο Tribe προσχώρησε στην κυβέρνηση του Ομπάμα τον προηγούμενο χρόνο, ως νομικός σύμβουλος στον τομέα της Δικαιοσύνης, θέση που κράτησε μέχρι πριν τρεις μήνες.

Όπως δήλωσε στην «Guardian», υπέγραψε την επιστολή διαμαρτυρίας επειδή στον Manning φέρθηκαν στις φυλακές με τρόπο που «είναι δεν είναι μόνον ντροπή αλλά είναι και αντισυνταγματικός».

Ο 23χρονος στρατιώτης του αμερικανικού στρατού κρατείται σε στρατιωτική φυλακή από τον περασμένο Ιούλιο, κατηγορούμενος για την διαρροή χιλιάδων πληροφοριών αλλά και απόρρητων εγγράφων στην ιστοσελίδα Wikileaks. Ο Bradley Manning κρατείται στην απομόνωση για 23 ώρες την ημέρα και ελέγχεται κάθε πέντε λεπτά για λόγους «πρόληψης τραυματισμών», ενώ τη νύχτα τον αφήνουν μόνον με μία μπλούζα.

Ads

Ο καθηγητής Tribe είπε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη καθώς παραβιάζει την προσωπική ελευθερία χωρίς τη δέουσα νομική διαδικασία και έτσι εφαρμόζεται μια σκληρή και ασυνήθιστη τιμωρία που δεν μπορεί συνταγματικά να ασκηθεί ακόμα και για κάποιον που κατηγορείται για σοβαρά αδικήματα, ούτε καν απλώς να κατηγορείται.

Τις σκληρές συνθήκες κράτησης του Manning έχουν καταγγείλει πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία ενώ ερευνάται η υπόθεση και από τον ΟΗΕ.

Ωστόσο ο Tribe είναι ο δεύτερος που έσπασε τις σχέσεις του με την κυβέρνηση Ομπάμα για το ζήτημα. Τον προηγούμενο μήνα, ο PJ Crowley παραιτήθηκε από εκπρόσωπος του State Department μετά από τον χειρισμό του Πενταγώνου στην υπόθεση Manning, χαρακτηρίζοντάς την «γελοία, αντιπαραγωγική και ηλίθια».

Η παρέμβαση του Tribe και εκατοντάδων ακόμη νομικών καθηγητών έφερε σε μεγάλη αμηχανία τον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος έχει και την τελική ευθύνη για το θέμα της κράτησης του Manning. Στις λιγοστές του δηλώσεις μέχρι τώρα ο Ομπάμα επιμένει ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατείται ο στρατιώτης είναι «κατάλληλες και πληρούν τις βασικές προδιαγραφές».

Στον κατάλογο των καθηγητών που έχουν υπογράψει την επιστολή υπάρχουν κορυφαίες προσωπικότητες από όλες τις νομικές πανεπιστημιακές σχολές των ΗΠΑ όπως και διακεκριμένα ονόματα από άλλα ακαδημαϊκά πεδία. Ανάμεσά τους είναι ο πρώην γραμματέας του Bill Clinton, Robert Reich, o συγγραφέας Kwame Anthony Appiah και άλλοι.