Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια Αμερικανοί θα μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική ασφάλιση και περίθαλψη το 2018, λόγω της κατάργησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που καθιέρωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, γνωστό και ως «Obamacare».

Ads

Τα στοιχεία προκύπτουν από την ανάλυση του γραφείου προϋπολογισμού του Κονγκρέσου, το οποίο υπολογίζει επίσης ότι το 2026, ο αριθμός των Αμερικανών που θα τεθούν εκτός συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα ανέβει στα 24 εκατομμύρια.

Το σύστημα στον τομέα της Υγείας που προωθεί η προεδρία Τραμπ προς αποκατάσταση του «Obamacare» θα επιτρέψει μεν την εξοικονόμηση 337 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό μέσα στην επόμενη 10ετία, ωστόσο συνιστά πραγματικά κοινωνικό «πογκρόμ» για δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς, κατά βάση από τα κατώτερα οικονομικά στρώματα.

Το προωθούμενο νομοσχέδιο της προεδρίας Τραμπ για την «αμερικανική ιατρική βοήθεια» προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της υποχρεωτικής ιατρικής ασφάλισης.

Ads

Ο νόμος για την «προστασία των ασθενών και την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας» ψηφίστηκε το 2010 επί προεδρίας Ομπάμα, αποκλειστικά από τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές, χωρίς να λάβει ούτε μία ψήφο από τους Ρεπουμπλικανούς.

Για τις ΗΠΑ, όπου δεν υφίσταται η έννοια της κοινωνικής ασφάλισης σε ευρεία κλίμακα με την συμμετοχή του κράτους, ήταν κάτι το πρωτοφανές.

Οι υπερασπιστές του προς κατάργηση νόμου σημειώνουν, ότι χάρη σε αυτήν την μεταρρύθμιση, απολαμβάνουν ιατρικής φροντίδας 20 εκατομμύρια Αμερικανοί περισσότεροι από πριν.

Η μεγάλη πλειοψηφία των νεοσυχθέντων στο σύστημα επιδοτούνται από το κράτος. Για να μπορέσουν να ανταποκριθούν τα κρατικά ταμεία, το «Obamacare» υποχρεώνει όλους τους πολίτες να αποκτήσουν ασφάλιση, αλλιώς πληρώνουν πρόστιμο που φθάνει τα 995 δολάρια τον χρόνο. Δεδομένου ότι η ασφάλιση κοστίζει περισσότερο, πολλοί Αμερικανοί προτιμούν να πληρώνουν το πρόστιμο. Οι επικριτές του νόμου υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικό να υποχρεώνει το κράτος τους πολίτες να αγοράζουν αυτό που τους πουλάει.