Μήνυση κατά της Apple για μονοπωλιακές τακτικές κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, κάτι που αποτυπώθηκε άμεσα στη χρηματιστηριακή πορεία της μετοχής της που κατέγραψε πτώση.

Ads

Η εταιρεία, σύμφωνα με τη μήνυση-ορόσημο, παραβιάζει αντιμονοπωλιακούς νόμους, ασκώντας ιδιαίτερη επιρροή στον τομέα των «έξυπνων» κινητών και ρολογιών, προκειμένου να εξαλείψει τον ανταγωνισμό, ενώ την ίδια στιγμή περιορίζει τις επιλογές που έχουν οι καταναλωτές, καθώς μειώνει δραστικά τη δυνατότητά τους να αλλάζουν συσκευές.

Η εξέλιξη αυτή είναι ένας κρίκος ακόμη στην αλυσίδα των αντιμονοπωλιακών αγώνων που έχει κηρύξει η κυβέρνηση Μπάιντεν προς τους μεγαλύτερους οικονομικούς και τεχνολογικούς πολυεθνικούς κολοσσούς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκμεταλλεύεται τη θέση της στην αγορά

Σύμφωνα με την κατηγορία, η Apple φέρεται να εκμεταλλεύεται την κυρίαρχη θέση της στην αγορά με τρόπο που αντιβαίνει στο αμερικανικό δίκαιο. Μάλιστα, κατηγορείται ότι αποκλείει άλλες εφαρμογές πληρωμών από τα κινητά της που είναι ανταγωνιστικές, εμποδίζει την ανάπτυξη εφαρμογών παιχνιδιών streaming, καθώς και ότι επιβάλλει περιορισμούς στους προγραμματιστές.

Ads

Η απάντηση από την Apple ήταν ότι πρόκειται για «λανθασμένη τόσο ως προς τα γεγονότα όσο και προς τη νομοθεσία» κατηγορία.

Τι απαντά η Apple

«Αυτή η αγωγή θέτει σε κίνδυνο αυτό που είμαστε και τις αρχές μας που κάνουν τα προϊόντα της Apple να ξεχωρίζουν στις έντονα ανταγωνιστικές αγορές. Αν πετύχει, θα εμποδίσει τη δυνατότητά μας να δημιουργούμε την τεχνολογία που αναμένουν οι καταναλωτές από την Apple», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από τον τεχνολογικό κολοσσό, ενώ έκανε λόγο ότι έτσι δημιουργείται επικίνδυνο κακό προηγούμενο.

Το αμερικανικό κράτος έχει προχωρήσει σε αντίστοιχε ενέργειες προς την Google, την Amazon και άλλους επιχειρηματικούς ομίλους της Silicon Valley.