Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν «καμία ένδειξη» ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, ή ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ads

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι τήρησε τη δέσμευσή του ή ότι δεν έχουν μεταφερθεί πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στο δίκτυο CBS, και ρωτήθηκε για την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου ότι η Μόσχα θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στο Λευκορωσία.

«Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Επίσης, τόνισε ότι τίποτα επί του παρόντος δεν οδηγεί τις Ηνωμένες Πολιτείες «να αλλάξουν τη θέση (τους) όσον αφορά τη στρατηγική αποτροπή».

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία και ότι δέκα αεροπλάνα είχαν ήδη εξοπλιστεί για να είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν αυτού του είδους τα όπλα.