Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, στο πλαίσιο νέας στρατιωτικής βοήθειας που ανήγγειλε την Τετάρτη, συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, που κατ’ αυτή θα δώσει «νέα ορμή» στην αντεπίθεση της Ουκρανίας για να ανακαταληφθούν εδάφη υπό τον έλεγχο των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας.

Ads

Η βοήθεια ανακοινώθηκε στο Κίεβο από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο επίσκεψής του που δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων.

«Η πρόοδος της εξελισσόμενης αντεπίθεσης επιταχύνεται τις τελευταίες εβδομάδες και αυτή η νέα βοήθεια θα συμβάλει να αποκτήσει νέα ορμή», διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έχοντας πλάι του τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επικαλούμενο το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters, πέρα από τα αντιαρματικά βλήματα, θα συμπεριλάβει επίσης 300 εκατ. δολάρια για την ασφάλεια σε περιοχές που ανακαταλαμβάνονται, 206 εκατ. δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια, 200 εκατ. για την υποστήριξη των τοπικών θεσμών, 90 εκατ. για άρση ναρκοπεδίων και εξουδετέρωση εκρηκτικών και 100 εκατ. δολάρια για τη χρηματοδότηση μελλοντικών αγορών στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ads

Η αυστηρά στρατιωτική πτυχή, ύψους 175 εκατ. δολαρίων, προβλέπει παραδόσεις οβίδων 120 χιλιοστών με απεμπλουτισμένο ουράνιο, προορισμένων για τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams, που αναμένεται να παραλάβει το Κίεβο μέσα στο φθινόπωρο, διευκρίνισε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν επίσης συστήματα άμυνας κατά πυραύλων, κι άλλα πυρομαχικά για συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS, καθώς και εξοπλισμό επικοινωνιών.

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ ανακοινώνουν πως θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, ικανά να διαπερνούν θωρακίσεις αρμάτων, αλλά αμφιλεγόμενα εξαιτίας των τοξικών κινδύνων για τους στρατιωτικούς και τους άμαχους.

Η Βρετανία ήδη έστειλε τέτοια πυρομαχικά νωρίτερα φέτος στο Κίεβο.

Το ουράνιο, μέταλλο εξαιρετικά πυκνό, δεν παραμορφώνεται όταν έρχεται σε επαφή με τον στόχο και γι’ αυτό χρησιμοποιείται για διατρητικές οβίδες και βόμβες ικανές να διαπεράσουν θωρακίσεις μεγάλου πάχους. Πυρομαχικά του είδους διαθέτουν διάφοροι στρατοί, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού. Νομικά, η χρήση τους δεν απαγορεύεται δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

Όταν το Λονδίνο ανακοίνωσε πως θα έστελνε τέτοια πυρομαχικά στο Κίεβο, η Μόσχα είχε αντιδράσει έντονα, απειλώντας να χρησιμοποιήσει και αυτή ανάλογα.

Πριν από περίπου δυο μήνες, η Ουάσιγκτον έσπαγε ακόμα ένα ταμπού, προμηθεύοντας με οβίδες διασποράς τον ουκρανικό στρατό, απόφαση που ξεσήκωσε ΜΚΟ.

Από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας και της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει στείλει ή υποσχεθεί στρατιωτική βοήθεια αξίας 43 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μόσχα: «Απανθρωπιά»

Η ρωσική πρεσβεία στην αμερικανική πρωτεύουσα έκανε λόγο για «απανθρωπιά» υποστηρίζοντας ότι «οι ΗΠΑ αυταπατώνται αρνούμενες να αποδεχθούν την αποτυχία της λεγόμενης αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού».

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις «πολύ λυπηρές» συνέπειες της απόφασής τους να παράσχουν στην Ουκρανία πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, τα οποία είναι ικανά να τρυπούν θωρακίσεις, αλλά είναι επίσης αμφιλεγόμενα λόγω του τοξικού κινδύνου που δημιουργούν για τους στρατιωτικούς και τον πληθυσμό.

Η χρήση τους κατά το παρελθόν «επέφερε φρενήρη αύξηση» των καρκίνων και πρόκειται συνεπώς για μια «πολύ κακή είδηση», για την οποία «η ευθύνη έγκειται στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.