Σοβαρά ερωτηματικά αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους πολλοί εργαζόμενοι μεγάλης εταιρείας στο Κεντάκι των ΗΠΑ εξακολουθούσαν να βρίσκονται στα πόστα τους, την ώρα που ένας ισχυρότατος ανεμοστρόβιλος “χτύπησε” την περιοχή, με αποτέλεσμα οκτώ από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους.

Ads

Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρουν αμερικάνικα ΜΜΕ, υπάρχουν πολλές καταγγελίες εκ μέρους εργαζομένων της Mayfield Consumer Products ότι -παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών για το καιρικό φαινόμενο-, υπήρξαν ευθείες απειλές εκ μέρους της εργοδοσίας ότι όποιος άφηνε το πόστο του προκειμένου να επιστρέψει σπίτι του για λόγους ασφαλείας θα έχανε τη δουλειά του.

“Άκουσα με τα αυτιά μου μάναντζερ να λένε σε συναδέλφους μου ότι αν έφευγαν θα απολύονταν” αναφέρει χαρακτηριστικά σύμφωνα με το NBC ένας εργαζόμενος, ο οποίος βρισκόταν στη βάρδια το βράδυ της Παρασκευής λίγες ώρες πριν πλήξει ο ανεμοστρόβιλος την περιοχή.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Κεντάκι δήλωσε πως βρίσκονταν 110 εργαζόμενοι της εταιρείας την ώρα της καταστροφής, προσθέτοντας πάντως πως ο ανεμοστρόβιλος ήταν τόσο ισχυρός ώστε δεν υπήρχε σημείο των εγκαταστέων που να προσφέρει επαρκή ασφάλεια. Φωτογραφίες μάλιστα καταγράφουν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας κυριολεκτικά διαλυμένες μετά τον ανεμοστρόβιλο. 

Ads

Από τη μεριά τους, στελέχη της εταιρείας αρνούνται τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι οι διευθυντές και οι αρχηγοί ομάδων υποβάλλονται σε μια σειρά ασκήσεων έκτακτης ανάγκης με βάση τις οδηγίες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης και της Διοίκησης Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας.

“Αυτές τις οδηγίες ακολουθήσαμε και σε αυτή την περίπτωση” σημειώνουν, ενώ δηλώνουν συντετριμμένοι για τους θανάτους εργαζομένων την ώρα του ανεμοστρόβιλου.