Ads

Δύο νεκροί (σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για δύο έφηβα κορίτσια από την Κίνα) και 130 τραυματίες, αρκετοί σε σοβαρή κατάσταση, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της συντριβής του νοτιοκορεάτικου αεροσκάφους Boeing 777 της εταιρείας Asiana Airlines, στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο το Σάββατο.

 
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως η ουρά του αεροσκάφους χτύπησε στον αεροδιάδρομο κατά τη διάρκεια της προσγείωσης. Αυτό ανέφερε και το νοτιοκορεατικό υπουργείο Μεταφορών μετά από έρευνα τετραμελούς ομάδας ειδικών που έστειλε στο Σαν Φρανσίσκο. Εικόνες δείχνουν πως το αεροσκάφος έχει χάσει την ουρά του. Άμεσα ξέσπασε και πυρκαγιά.
 
Από την πλευρά της η εταιρεία Asiana Airlines, ανακοίνωσε ότι η συντριβή του Boeing δεν οφείλεται σε μηχανική βλάβη, ωστόσο αρνήθηκε να απαντήσει αν οφείλεται σε λάθος του πιλότου.
 

«Επί του παρόντος βεβαιώνουμε ότι δεν υπήρξαν προβλήματα στη μηχανή ή στους κινητήρες του αεροσκάφους 777-200», είπε ο Γουν Γουνγκ-ντου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά της γραφεία, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι πιλότοι του αεροσκάφος έχουν μακρά εμπειρία με σχεδόν 10.000 πτήσης ο καθένας.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο αεροπλάνο που πετούσε από τη Σεούλ προς το Σαν Φρανσίσκο επέβαιναν 307 άτομα, εκ των οποίων 291 ήταν επιβάτες και 16 μέλη του πληρώματος. Μεταξύ των επιβατών ήταν και 60 μαθητές από την Κίνα. Οι περισσότεροι επιβάτες ήταν Κινέζοι, Νοτιοκορεάτες και Αμερικανοί.

 
 

Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία του Σαν Φρανσίσκο με εγκαύματα, κατάγματα και εσωτερικά τραύματα, όπως αναφέρει το Reuters. Πέντε άνθρωποι που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ακόμα τρεις επίσης σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Στάνφορντ.
 
Ένας από τους διασωθέντες, ο Κινέζος Σου Ντα, διηγήθηκε στο CCTV την εμπειρία του. «Παρατήρησα ότι το αεροσκάφος πετούσε αρκετά χαμηλά τη στιγμή της προσγείωσης. Ετοιμαζόταν να αγγίξει το έδαφος όταν ξαφνικά επιτάχυνε και η μύτη του άρχισε να ανεβαίνει», δήλωσε.
 

«Το αεροσκάφος πετούσε ήδη πολύ χαμηλά εκείνη τη στιγμή», συνέχισε ο Σου και λίγα δευτερόλεπτα μετά αισθάνθηκε μια πρόσκρουση. «Οι μάσκες οξυγόνου έπεσαν και μια έντονη δυσοσμία άρχισε να εξαπλώνεται στην καμπίνα. Είδα επίσης σπίθες από το μπροστινό μέρος του αεροσκάφους», δήλωσε και πρόσθεσε «μετά την προσγείωση, στην καμπίνα επικρατούσε μεγάλη αναστάτωση», στο πίσω μέρος του αεροσκάφους είχε δημιουργηθεί μια μεγάλη τρύπα και η κουζίνα είχε εξαφανιστεί.


Ads