Ο Τζο Μπάιντεν προχωρά σε ευρείες οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις σε βάρος Ισραηλινών εποίκων που κατηγορούνται για βίαιες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μια χειρονομία που στοχεύει εν μέρει στους Αραβοαμερικανούς ψηφοφόρους στις ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν εκφράσει την οργή τους για την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και την άρνησή του να ζητήσει κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ads

Πρόκειται για την πρώτη ενέργεια του Αμερικανού προέδρου που αποκλίνει από τη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν εξουσιοδότησε τις κυρώσεις με εκτελεστικό διάταγμα που «ξεπερνά» την οδηγία που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία επέβαλε απαγόρευση έκδοσης βίζας σε δεκάδες Ισραηλινούς εποίκους της Δυτικής Όχθης.

Οι ακροδεξιοί Ισραηλινοί έποικοι οργανώνουν εδώ και χρόνια -με την πλήρη στήριξη της ισραηλινής κυβέρνησης και στρατού- επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων στην περιοχή, ωστόσο κορυφώθηκαν μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, οδηγώντας στην εκκένωση ολόκληρων παλαιστινιακών χωριών και σκοτώνοντας τουλάχιστον 382.

Ads

Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η αύξηση των επιθέσεων των Ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων, θα μπορούσε να πυροδοτήσει ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε τέσσερα άτομα στο πλαίσιο της νέας αρχής, η οποία τους αποκόπτει από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα μαζί με οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία ή ιδιοκτησία στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εμποδίζει να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα επιβληθούν κυρώσεις σε περισσότερα άτομα στο μέλλον.

Η ανακοίνωση των κυρώσεων ήρθε λίγες ώρες πριν ο Μπάιντεν πραγματοποιήσει προεκλογική εκδήλωση στο Μίσιγκαν, μια κρίσιμη -με εκλογικούς όρους- πολιτεία που έχει μεγάλο αραβοαμερικανικό πληθυσμό και έχει γίνει τόπος πολυάριθμων διαμαρτυριών για τις ενέργειες Μπάιντεν μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Πριν αναχωρήσει για το Μίσιγκαν, ο Μπάιντεν μίλησε για «το τραύμα, τον θάνατο και την καταστροφή στο Ισραήλ και τη Γάζα», στο Εθνικό Πρωινό Προσευχής στην Ουάσιγκτον, ενώ δεσμεύτηκε να εργαστεί για την απελευθέρωση των ομήρων και τη ζωή των Παλαιστινίων. «Όχι μόνο προσευχόμαστε για την ειρήνη, αλλά εργαζόμαστε ενεργά για την ειρήνη, την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια του ισραηλινού και του παλαιστινιακού λαού» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το Μίσιγκαν είναι κρίσιμο για μια δεύτερη θητεία Μπάιντεν στην αμερικανική προεδρία. Το 2020, κέρδισε την πολιτεία έναντι του Ντόναλντ Τραμπ με 154.188 ψήφους σε σύνολο σχεδόν 5,5 εκατομμυρίων ψήφων. Το Μίσιγκαν φιλοξενεί αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Αραβοαμερικανούς, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στην περιοχή του Ντιτρόιτ. Οι περιοχές αυτές ψήφισαν με μεγάλα ποσοστά τον Μπάιντεν το 2020.

Αλλά μετά τα ισραηλικά αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας για τις επιθέσεις της Χαμάς, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τζο Μπάιντεν χάνει την υποστήριξή του μεταξύ των Παλαιστινίων και άλλων Αραβοαμερικανών. Μια δημοσκόπηση στα τέλη του 2023 κατέγραψε ότι η υποστήριξη στον Μπάιντεν έπεσε κατακόρυφα από 59% σε μόλις 17%.

*Με πληροφορίες από Politico, NYT