Διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης διέκοψαν την κυκλοφορία το πρωί της Δευτέρας σε αρκετές πόλεις των ΗΠΑ, λαμβάνοντας μέρος σε μια προσπάθεια παγκόσμιου χαρακτήρα, η οποία στοχεύει στη διατάραξη των οικονομιών και στην άσκηση πίεσης στις κυβερνήσεις έτσι ώστε να συμβάλλουν στην κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Ads

Στην Καλιφόρνια, οι διαδηλωτές αλυσοδέθηκαν σε βαρέλια και απέκλεισαν τις λωρίδες στο βόρειο Όκλαντ, ενώ μια άλλη ομάδα διαδηλωτών διέκοψε την κυκλοφορία προς τα νότια. Στη γέφυρα Golden Gate, οι διαδηλωτές εμπόδισαν την κυκλοφορία και προς τις δύο κατευθύνσεις, με ορισμένους να κρατούν ένα πανό που έγραφε «Σταματήστε τον κόσμο για τη Γάζα».

Οι διακοπές βέβαια δεν επηρέασαν μόνο τους οδηγούς. Στο Σικάγο, διαδηλωτές εμπόδισαν την κυκλοφορία στο Διεθνές Αεροδρόμιο O’Hare και οι επιβάτες που είχαν ήδη φτάσει άρχισαν να περπατούν με τις αποσκευές τους για να προλάβουν τις πτήσεις τους. Το αεροδρόμιο ανακοίνωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις και ενθάρρυνε τους επιβάτες να χρησιμοποιούν εναλλακτικά μέσα μεταφοράς.

Στο Σαν Αντόνιο, διαδηλωτές που έφεραν παλαιστινιακές σημαίες απέκλεισαν και τις δύο πλευρές των κεντρικών γραφείων της εταιρείας ενέργειας Valero, εμποδίζοντας την κυκλοφορία στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης. Στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της Δευτέρας, εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν την κυκλοφορία στη γέφυρα του Μπρούκλιν και η αστυνομία συνέλαβε ορισμένους διαδηλωτές.

Ads

Και στη Φιλαδέλφεια, οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές οργάνωσαν μια κινητοποίηση που εμπόδισε την κυκλοφορία στις ώρες αιχμής. Άλλοι οργάνωσαν μια πομπή αυτοκινήτων που έμοιαζε με πραγματοποίηση κηδείας, και μια τρίτη ομάδα συγκεντρώθηκε έξω από το Δημαρχείο, καλώντας την τοπική ηγεσία να σταματήσει να στέλνει εκατομμύρια δολάρια στο Ισραήλ. Κατευθύνθηκαν επίσης προς τα κεντρικά γραφεία της Day & Zimmermann, η οποία είναι ένας κατασκευαστής όπλων που οι διοργανωτές είπαν ότι προμηθεύει όπλα στο Ισραήλ, ανέφερε το Philadelphia Inquirer.

Οι διαμαρτυρίες ήταν μέρος της A15 Action, μιας κινητοποίησης αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη με διεθνή χαρακτήρα, για «εντοπισμό και αποκλεισμό μεγάλων σημείων που υπάρχει κίνηση», που θα προκαλούσαν τον μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο.

Στο Middletown, Conn., για παράδειγμα, διαδηλωτές εμπόδισαν τους υπαλλήλους να εισέρχονται και να φεύγουν από ένα εργοστάσιο Pratt & Whitney που εξάγει στρατιωτικούς κινητήρες για αεροσκάφη.

Το κίνημα τη Δευτέρα συνέπεσε σκόπιμα με την Ημέρα Φορολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διαδηλωτές και ακτιβιστές σε όλη τη χώρα δήλωσαν ότι απαιτούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης σε μεγάλες πόλεις παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, του Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία, του Σύδνεϋ στην Αυστραλία και της Βαρκελώνη της Ισπανίας.