Περίπου 13.000 έγγραφα, πέντε εκατομμυρίων σελίδων, σχετικά με τη δολοφονία του προέδρου John F. Kennedy το 1963 δημοσίευσαν την Πέμπτη, τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ.

Ads

Η πολύκροτη δολοφονία  του J.F.K  προκάλεσε τεράστια έκπληξη σε όλο τον κόσμο και αμέτρητες εικασίες μέχρι σήμερα, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Αρχεία, το 97% των περίπου πέντε εκατομμυρίων σελίδων του αρχείου είναι πλέον προσβάσιμο.

Ο Δημοκρατικός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε σε ένα σημείωμα ότι ένας «περιορισμένος» αριθμός εγγράφων δεν μπορούσε να δημοσιοποιηθεί, ένα «απαραίτητο» μέτρο για την «αποτροπή ζημιών στη στρατιωτική άμυνα, στις επιχειρήσεις πληροφοριών, στην επιβολή του νόμου ή στην εξωτερική πολιτική».

Ads

Η δολοφονία του πολύ δημοφιλούς Αμερικανού προέδρου, στις 22 Νοεμβρίου 1963, στο Ντάλας του Τέξας, έδωσε αφορμή για πολυάριθμες θεωρίες συνωμοσίας, που τροφοδοτήθηκαν από εκατοντάδες βιβλία και ταινίες όπως το «JFK» (1991) του Όλιβερ Στόουν.

Τα έγγραφα απορρίπτουν τα συμπεράσματα της λεγόμενης «Επιτροπής Γουόρεν», η οποία καθόρισε το 1964 ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, πρώην πεζοναύτης που ζούσε στη Σοβιετική Ένωση, έδρασε μόνος στη δολοφονία του προέδρου Κένεντι. Σκοτώθηκε δύο μέρες αργότερα.

Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Όσβαλντ χρησιμοποιήθηκε από την Κούβα ή την ΕΣΣΔ. Άλλοι πιστεύουν ότι η δολοφονία διατάχθηκε από την αντιπολίτευση της Κούβας κατά του Κάστρο με την υποστήριξη της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ και του FBI ή από τους αντιπάλους του JFK στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με ιστορικούς που ασχολήθηκαν με τη δολοφονία του Κένεντι, δεν είναι πολύ πιθανό τα έγγραφα που δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα να περιέχουν εκρηκτικές αποκαλύψεις ή να μπορούν να βάλουν τέλος στις θεωρίες συνωμοσίες που έχουν κυκλοφορήσει.

Μεγάλος αριθμός εγγράφων από αυτά που δόθηκαν στη δημοσιότητα αφορούν τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ και κυρίως τα ταξίδια του στο εξωτερικό και τους ανθρώπους που συνάντησε τις εβδομάδες, τους μήνες και τα χρόνια πριν τη δολοφονία.

Ένα από τα έγγραφα αφορά την ανάκριση πρώην πράκτορα της KGB, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η σοβιετική μυστική υπηρεσία είχε στρατολογήσει τον Όσβαλντ στη διάρκεια της παραμονής του στη Σοβιετική Ένωση, αλλά τον θεωρούσε «λίγο τρελό και απρόβλεπτο».

Ο πράκτορας ανέφερε ότι η KGB δεν ήταν σε επαφή με τον Όσβαλντ μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ και ότι η σοβιετική υπηρεσία “ποτέ δεν του ανέθεσε να σκοτώσει τον πρόεδρο Κένεντι”.

Άλλο έγγραφο, με ημερομηνία το 1991, αναφέρεται σε άλλη πηγή από την KGB η οποία είχε δηλώσει ότι ο Όσβαλντ “δεν ήταν καμία στιγμή ένας πράκτορας τον οποίο έλεγχε η KGB”, αν και οι σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες “τον παρακολουθούσαν στενά και συνεχώς στη διάρκεια της παραμονής του στην ΕΣΣΔ”.

Το 2017, ο Ντόναλντ Τραμπ κυκλοφόρησε μια σειρά φακέλων για την υπόθεση, βάσει νόμου του Κογκρέσου του 1992 που απαιτεί όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τον Πρόεδρο Κένεντι να δημοσιοποιηθούν εντός 25 ετών.