Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υπερψήφισε το Σάββατο την εκταμίευση 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για βοήθεια στην Ουκρανία, το Ισραήλ και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, με τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς να ενώνονται μετά από μια εξαντλητική πολύμηνη διένεξη.

Ads

Όπως μεταδίδει το Assosciated Press, mε συντριπτική υποστήριξη, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το τμήμα για την Ουκρανία, ένα πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με κάποιους βουλευτές να πανηγυρίζουν, ανεμίζοντας ουκρανικές σημαίες.

Το πακέτο των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση του Ισραήλ πέρασε επίσης εύκολα.

Η ανάρτηση του Ζελένσκι

Η βοήθεια αυτή έρχεται σε μια κρίιμη στιγμή για το Κίεβο και μετά από τις συνεχείς εκκλήσεις προς την Δύση για υποστήριξη από τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αναγνωρίζει ότι ο ρωσικός στρατός προελαύνει στο μέτωπο.

Ads

Γι’ αυτό και ίδιος έσπευσε να ευχαριστήσει τους Αμερικανούς, δηλώνοντας σε ανάρτησή του στο X ότι είναι «ευγνώμων» στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την ψήφιση του πακέτου, ευχαριστώντας προσωπικά τον πρόεδρο Μάικ Τζόνσον «για την απόφαση που διατηρεί την ιστορία στον σωστό δρόμο».

«Η δημοκρατία και η ελευθερία θα έχουν πάντα παγκόσμια σημασία και δεν θα αποτύχουν ποτέ όσο η Αμερική βοηθάει στην προστασία τους», ανέφερε ο Ζελένσκι στην ανάρτηση.

«Το ζωτικής σημασίας νομοσχέδιο για την αμερικανική βοήθεια που εγκρίθηκε σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα εμποδίσει την επέκταση του πολέμου, θα σώσει χιλιάδες και χιλιάδες ζωές και θα βοηθήσει και τα δύο έθνη μας να γίνουν ισχυρότερα¬.

«Η δίκαιη ειρήνη και η ασφάλεια μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της δύναμης», πρόσθεσε.

Όπλα στην Ουκρανία… και σε άλλους

Από τα 60,84 δισεκατομμύρια δολάρια που διατίθενται στο Κίεβο, τα 23,2 δισεκατομμύρια θα δαπανηθούν για την ανανέωση του μεταφερόμενου στρατιωτικού εξοπλισμού και των αμυντικών υπηρεσιών.

Άλλα 13,8 δισεκατομμύρια θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά όπλων και αμυντικών υπηρεσιών για την Ουκρανία.

Με τη σειρά τους, 11,3 δισ. δολάρια προορίζονται για την υποστήριξη «των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην περιοχή», χωρίς να προσδιορίζεται η φύση αυτών των επιχειρήσεων.

‘Οπλα στο Ισραήλ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το συμπληρωματικό πρόγραμμα για την «ασφάλεια» του Ισραήλ με ψήφους 366-58.

Ειδικότερα:

  • 26,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση του Ισραήλ
  • 4 δισεκατομμύρια δολάρια για τα συστήματα πυραυλικής άμυνας Iron Dome και David’s Sling
  • 1,2 δισ. δολάρια για το αμυντικό σύστημα Iron Beam
  • 4,4 δισ. δολάρια για την αναπλήρωση των αμυντικών ειδών και υπηρεσιών που παρέχονται στο Ισραήλ
  • 3,5 δισ. δολάρια για την προμήθεια προηγμένων οπλικών συστημάτων και άλλων ειδών μέσω του προγράμματος χρηματοδότησης ξένων στρατιωτικών επιχειρήσεων
  • 9,2 δισ. δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια – συμπεριλαμβανομένων τροφίμων έκτακτης ανάγκης, καταλυμάτων και βασικών υπηρεσιών – σε πληθυσμούς που πλήττονται από κρίσεις

Επίσης:

  • Παρέχει πρόσθετη ευελιξία για μεταφορές αμυντικών ειδών στο Ισραήλ από αποθέματα των ΗΠΑ που βρίσκονται σε άλλες χώρες
  • Θα απαγορεύσει την αποστολή κονδυλίων στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών.

Η ανάρτηση Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε τη Βουλή των ΗΠΑ για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη βοήθεια προς το Ισραήλ.

«Το Κογκρέσο των ΗΠΑ μόλις πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία ένα πολύ αξιόλογο νομοσχέδιο βοήθειας που αποδεικνύει ισχυρή διακομματική υποστήριξη προς το Ισραήλ και υπερασπίζεται τον δυτικό πολιτισμό. Σας ευχαριστούμε φίλοι, σας ευχαριστούμε Αμερική!» ανέφερε ο Νετανιάχου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ ευχαρίστησε επίσης τη Βουλή των Αντιπροσώπων, λέγοντας ότι ελπίζει το μέτρο να περάσει σύντομα από την αμερικανική Γερουσία «με ισχυρή διακομματική υποστήριξη¬.

Σε ανάρτηση στο X, ο Κατζ είπε:

«Σας ευχαριστώ @SpeakerJohnson για την ηγεσία σας που ηγήθηκε των προσπαθειών να περάσει το πακέτο βοήθειας προς το Ισραήλ στη Βουλή των Αντιπροσώπων σήμερα. Και σας ευχαριστώ τον ηγέτη της μειοψηφίας @RepJeffries για την υποστήριξή του.

Η ψήφιση του πακέτου βοήθειας προς το Ισραήλ με συντριπτική διακομματική υποστήριξη αποδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς και τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους εχθρούς μας.

Ελπίζω να περάσει σύντομα από τη Γερουσία με ισχυρή διακομματική υποστήριξη».