Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ψηφίσουν κατά του παλαιστινιακού αιτήματος για πλήρη ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη την Πέμπτη, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος την ίδια ημέρα, εμποδίζοντας τον παγκόσμιο οργανισμό να αναγνωρίσει ουσιαστικά ένα παλαιστινιακό κράτος.

Ads

«Παραμένει ίδια η άποψη των ΗΠΑ, ότι ο πιο γρήγορος δρόμος προς την κρατική υπόσταση για τον παλαιστινιακό λαό είναι μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων εταίρων», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Το 15μελές συμβούλιο έχει προγραμματιστεί να ψηφίσει επί σχεδίου ψηφίσματος που συνιστά στη Γενική Συνέλευση των 193 μελών του ΟΗΕ να γίνει «δεκτό το κράτος της Παλαιστίνης ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών».

Ένα ψήφισμα του Συμβουλίου χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους υπέρ και όχι βέτο από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία ή την Κίνα για να εγκριθεί. Διπλωματικές εκτιμήσεις λένε πως η πρόταση θα μπορούσε να έχει την υποστήριξη έως και 13 μελών του Συμβουλίου, γεγονός που θα ανάγκαζε τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν το βέτο τους.

Ads

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής, μη-μέλος, μια ντε φάκτο αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012.

Αλλά, μια αίτηση για να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και στη συνέχεια από τουλάχιστον τα δύο τρίτα της Γενικής Συνέλευσης.

Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ

Την Πέμπτη, ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πληρούν τα κριτήρια για να γίνουν πλήρες μέλος του ΟΗΕ, τα οποία περιέγραψε ως εξής: μόνιμος πληθυσμός, καθορισμένο έδαφος, κυβέρνηση, και ικανότητα σύναψης σχέσεων με άλλα κράτη.

«Σε ποιον ψηφίζει το συμβούλιο να ‘αναγνωρίσει’ και να δώσει καθεστώς πλήρους μέλους; Στη Χαμάς στη Γάζα; Την παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ στη Ναμπλούς; Ποιον;» ρώτησε ο Ερντάν το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πρόσθεσε ότι η χορήγηση πλήρους ιδιότητας μέλους του ΟΗΕ στους Παλαιστίνιους «θα έχει μηδενικό θετικό αντίκτυπο για οποιοδήποτε μέρος, που θα προκαλέσει μόνο καταστροφή για τα επόμενα χρόνια και θα βλάψει κάθε πιθανότητα για μελλοντικό διάλογο».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει από καιρό υποστηρίξει το όραμα δύο κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα μέσα σε ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν ένα κράτος στη Δυτική Όχθη, την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, όλα δηλαδή τα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967.

Ο Ζιάντ Αμπού Αμρ, ειδικός απεσταλμένος του Αμπάς, δήλωσε το εξής στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την πρόταση ένταξης: «Πώς θα μπορούσε αυτό να βλάψει τις προοπτικές ειρήνης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών; Πώς θα μπορούσε αυτή η αναγνώριση και αυτή η ένταξη να βλάψει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια;»

Και πρόσθεσε πως είναι «εκείνοι που προσπαθούν να διαταράξουν και να εμποδίσουν την υιοθέτηση ενός τέτοιου ψηφίσματος [που] δεν βοηθούν τις προοπτικές ειρήνης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών και τις προοπτικές ειρήνης στη Μέση Ανατολή γενικότερα».