Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος το οποίο θα συνιστούσε στη Γενική Συνέλευση των 193 μελών του ΟΗΕ να γίνει «το κράτος της Παλαιστίνης δεκτό ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών».

Ads

Η Βρετανία και η Ελβετία απείχαν, ενώ τα υπόλοιπα 12 μέλη του δεκαπενταμελούς Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν ‘Nαι’.

Το σχέδιο ψηφίσματος ήταν πρωτοβουλία της Αλγερίας.

Διαβάστε επίσης: Ηνωμένα Έθνη / Οι ΗΠΑ θα ψηφίσουν κατά του παλαιστινιακού αιτήματος για πλήρη ένταξη

Ads

Πρώτες αντιδράσεις – Ρωσία

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, τάχθηκε υπέρ της χορήγησης της πλήρους ιδιότητας του μέλους του οργανισμού στην Παλαιστίνη, λέγοντας ότι «η απόλυτη πλειοψηφία της παγκόσμιας κοινότητας» την υποστηρίζει επίσης.

Ασκώντας το βέτο τους, οι ΗΠΑ έδειξαν «τι πραγματικά σκέφτονται για τους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο Νεμπένζια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι «δεν τους αξίζει να έχουν το δικό τους κράτος» και ότι αντιλαμβάνεται μόνο «τα συμφέροντα του Ισραήλ», είπε.

Ο Νεμπένζια πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ κλείνουν τα μάτια στα «εγκλήματα του Ισραήλ» κατά των αμάχων στη Γάζα, καθώς και στη συνέχιση της παράνομης εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη.

«Ο στόχος είναι να σπάσει η θέληση των Παλαιστινίων, να τους αναγκάσουν μια για πάντα να υποταχθούν στην κατοχική δύναμη, να τους μετατρέψουν σε υπηρέτες και άτομα δεύτερης κατηγορίας και ίσως, να τους αναγκάσουν μια για πάντα να εγκαταλείψουν το πατρικό τους», επισήμανε, ενώ τόνισε πως «αυτή η πολιτική έχει μόνο αντίθετα αποτελέσματα».