Το τσουνάμι στην Ινδονησία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 373 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 1.400 στα νησιά της Ιάβας και της Σουμάτρας, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος.

Ads

«Τραυματίστηκαν 1.459 άνθρωποι και 128 συνεχίζουν να αγνοούνται», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδονησίας.

«Ο αριθμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως και ο απολογισμός των ζημιών», προειδοποίησε ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, διευκρινίζοντας πως 57 άνθρωποι παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι.

Ο προηγούμενος απολογισμός τον οποίο είχαν δημοσιοποιήσει οι αρχές της Ινδονησίας έκανε λόγο για 283 νεκρούς.

Μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν από την καταστροφή είναι οικισμοί και τουριστικές περιοχές κατά μήκος ορισμένων ακτών στις: Τανγιούνγκ Λεσούνγκ, Σούμουρ, Τελούκ Λάντα, Πενιμπάνγκ και Καρίτα.

Ads

Το τσουνάμι προκάλεσε υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα («το Παιδί του Κρακατόα»), δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι κοινότητες των μικρών νήσων του Σοντ ενδέχεται να έχουν πληγεί περισσότερο από το τσουνάμι, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Oxfam.

Αρχικά, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν επρόκειτο για ένα τσουνάμι, αλλά για μια πλημμυρίδα και κάλεσαν τον πληθυσμό να μην πανικοβληθεί.

«Ήταν λάθος, εκφράζουμε τη λύπη μας» παραδέχθηκε κατόπιν ο Νουγκρόχο.



Λέκκας: Γιατί το φονικό τσουνάμι στην Ινδονησία ήταν τόσο ιδιαίτερο

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας αναφερόμενος στο τσουνάμι που έπληξε την Ινδονησία, υπογραμμίζει την «πολυπλοκότητα του φαινομένου και τις νέες μορφές εκδήλωσης κινδύνων, που δημιουργούν ένα σύνθετο πλαίσιο διακινδύνευσης και καταστροφών, το οποίο επιβάλει την άμεση επιστημονική αντίδραση και διερεύνηση σε παγκόσμιο επίπεδο». Ο κ. Λέκκας στην ανακοίνωσή του εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το τσουνάμι αιφνιδίασε τους πάντες στην Ινδονησία, επισημαίνοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. 

«Το τσουνάμι που εκδηλώθηκε στον πορθμό Σούντα μεταξύ των νήσων Ιάβα και Σουμάτρα στην Ινδονησία (22-23/12) χαρακτηρίζεται από μία σπάνια σύμπλεξη γεωδυναμικών και αστρονομικών φαινομένων. Αρχικά μία μικρή έκρηξη σε ένα από τα μεγαλύτερα ηφαιστειακά κέντρα στον κόσμο, το Κρακατόα, δρομολόγησε μία υποθαλάσσια κατολίσθηση στον πυθμένα, η οποία μετέθεσε τεράστιες ποσότητες ύδατος και προκάλεσε το τσουνάμι που έπληξε τις εκατέρωθεν ακτές του πορθμού. Το φαινόμενο ενισχύθηκε από την υψηλή στάθμη της θάλασσας λόγω παλίρροιας με παράλληλη εμφάνιση πανσέληνου. Εκτιμάται ότι το ύψος του τσουνάμι ήταν 2 μέτρα και ενισχύθηκε κατά ένα μέτρο, εξαιτίας της παλίρροιας», αναφέρει ο κ. Λέκκας και συνεχίζει στην ανακοίνωσή του:

«Η μορφή αυτή εκδήλωσης τσουνάμι είναι και η πλέον επικίνδυνη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σεισμική δόνηση, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει προειδοποιητικά για τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών ή καν να ενεργοποιήσει τα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης. Το τσουνάμι κατέφθασε σε ελάχιστο χρόνο και απροειδοποίητα, καθώς είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν έγκαιρα οι υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, οι οποίες μετακινούν τεράστιους όγκους νερού στον πυθμένα της θάλασσας.

Η πολυπλοκότητα του φαινομένου και οι νέες μορφές εκδήλωσης κινδύνων δημιουργούν ένα σύνθετο πλαίσιο διακινδύνευσης και καταστροφών που επιβάλει την άμεση επιστημονική αντίδραση και διερεύνηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκφράζονται φόβοι ότι οι έντονες γεωδυναμικές διεργασίες στην περιοχή μπορούν να ενεργοποιήσουν τεράστιες υποθαλάσσιες κατολισθήσεις με συνέπεια τη γένεση τσουνάμι με ύψος κύματος της τάξης των δεκάδων μέτρων. Με δεδομένα το πολύπλοκο ανάγλυφο της κλειστής θάλασσας και τη μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού στις ακτές, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μεγάλης κλίμακας».