Συνεχιζονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα της Ινδονησίας για την ανεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια, που άφησε πίσω του το τσουνάμι που έπληξε την περιοχή, έπειτα από έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα.

Ads

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 281 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.000. Πολλοί άνθρωποι αγνοούνται ακόμα σε ένα τοποίο που θυμίζει κάτι από βιβλική καταστροφή, καθώς εκατοντάδες κτίρια έχουν ισοπεδωθεί από τα κύματα.

Μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν από την καταστροφή είναι οικισμοί και τουριστικές περιοχές κατά μήκος ορισμένων ακτών στις: Τανγιούνγκ Λεσούνγκ, Σούμουρ, Τελούκ Λάντα, Πενιμπάνγκ και Καρίτα.

Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να συγκεντρώνει πληροφορίες για την τραγωδία, σημειώνοντας ότι υπάρχει πιθανότητα ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί. Οι αρχές εξέδωσαν επίσης προειδοποίηση προς τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών κοντά στο ηφαίστειο να απομακρυνθούν, καθώς υπάρχει κίνδυνος για νέο τσουνάμι, ενώ τουλάχιστον 57 άνθρωποι αγνοούνται.

Ads

Οι μαρτυρίες

Οι κάτοικοι της περιοχής δεν αισθάνθηκαν καν κάτι σαν σεισμό, παρά μόνο είδαν το τεράστιο κύμα να καταπίνει τα πάντα.  Αρχικά, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν επρόκειτο για ένα τσουνάμι, αλλά για μια πλημμυρίδα και κάλεσαν τον πληθυσμό να μην πανικοβληθεί. «Ήταν λάθος, εκφράζουμε τη λύπη μας» παραδέχθηκε κατόπιν αξιωματούχος της Ινδονησίας.

Τα νερά από το τσουνάμι παρέσυραν μάλιστα τη σκηνή πάνω στην οποία έπαιζε τοπικό ροκ συγκρότημα, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον δύο μουσικών. Οι υπόλοιποι αγνοούνται.

Ο φωτογράφος Οϊστάιν Άντερσεν αφηγήθηκε στο Facebook ότι έβγαζε φωτογραφίες από το ηφαίστειο στην Ιάβα όταν το τσουνάμι έπληξε την περιοχή. «Ξαφνικά, είδα ένα τεράστιο κύμα. Έπρεπε να τρέξω, καθώς το κύμα έπληξε την παραλία, πλημμυρίζοντας τα πάντα σε απόσταση 15-20 μέτρων. Το επόμενο κύμα εισήλθε στην περίμετρο του ξενοδοχείου όπου βρισκόμουν».

Ο Άσεπ Περγκανγκάτ, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει από την παραλία Καρίτα το Σάββατο το βράδυ με την οικογένειά του, περιέγραψε πως είδε αυτοκίνητα να «παρασύρονται για μια απόσταση 10 μέτρων».«Τα κτίρια στην παραλία καταστράφηκαν, δέντρα και κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος ξεριζώθηκαν καταλήγοντας στο έδαφος» είπε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Όλοι εκείνοι που ήταν ασφαλείς έτρεξαν προς το δάσος».

Αστυνομικοί διέσωσαν ένα αγόρι, που είχε παγιδευτεί σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο είχε θαφτεί κάτω από ξεριζωμένα δέντρα και χαλάσματα για τουλάχιστον 12 ώρες, σύμφωνα με το βίντεο της διάσωσής του που ανάρτησε στο Twitter η αστυνομία της Ινδονησίας.

Σπάνιο φαινόμενο

Το τσουνάμι προκλήθηκε από μια υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκλήθηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα του Ανάκ Κρακατόα κι ενισχύθηκε από την παλίρροια λόγω της πανσελήνου.

Σύμφωνα με ωκεανολόγους και σεισμολόγους  τα τσουνάμι που προκαλούνται από ηφαιστειακές εκρήξεις είναι σπάνια και δεν δίνουν προειδοποιητικά μηνύματα. Στην περίπτωση σεισμών αρχικά προκαλούνται κύματα 2-3 μέτρων και στη συνέχεια το τσουνάμι, κάτι που δεν έγινε όμως χθες. Μάλιστα η εγγύτητα του ηφαιστείου με τις ακτές έδωσε ελάχιστο χρόνο στις αρχές να αντιδράσουν.

«Η μορφή αυτή εκδήλωσης τσουνάμι είναι και η πλέον επικίνδυνη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σεισμική δόνηση, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει προειδοποιητικά για τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών ή καν να ενεργοποιήσει τα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης. Το τσουνάμι κατέφθασε σε ελάχιστο χρόνο και απροειδοποίητα, καθώς είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν έγκαιρα οι υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, οι οποίες μετακινούν τεράστιους όγκους νερού στον πυθμένα της θάλασσας», εξήγησε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, σχολιάζοντας το φαινόμενο.

«Η πολυπλοκότητα του φαινομένου και οι νέες μορφές εκδήλωσης κινδύνων δημιουργούν ένα σύνθετο πλαίσιο διακινδύνευσης και καταστροφών που επιβάλει την άμεση επιστημονική αντίδραση και διερεύνηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκφράζονται φόβοι ότι οι έντονες γεωδυναμικές διεργασίες στην περιοχή μπορούν να ενεργοποιήσουν τεράστιες υποθαλάσσιες κατολισθήσεις με συνέπεια τη γένεση τσουνάμι με ύψος κύματος της τάξης των δεκάδων μέτρων. Με δεδομένα το πολύπλοκο ανάγλυφο της κλειστής θάλασσας και τη μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού στις ακτές, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μεγάλης κλίμακας», σημείωσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Η τραγωδία αυτή είναι η πιο πρόσφατη από αρκετές που έχουν σημειωθεί στην Ινδονησία φέτος. Διαδοχικοί σεισμοί προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπων και ισοπέδωσαν τμήματα του τουριστικού νησιού Λομπόκ τον Αύγουστο, ενώ περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σεισμό και τσουνάμι στην νήσο Σουλαουέζι τον Σεπτέμβριο. Σχεδόν 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης όταν αεροπλάνο της Lion Air συνετρίβη στην Θάλασσα της Ιάβας τον Οκτώβριο.

Εξάλλου βαθιά χαραγμένη είναι στη μνήμη όλου του κόσμου η τραγωδία που σημειώθηκε στις 26 Δεκεμβρίου του 2004, όταν τσουνάμι που προκλήθηκε στον Ινδικό Ωκεανό από ισχυρό σεισμό προκάλεσε τον θάνατο 226.000 ανθρώπων σε 13 χώρες, εκ των οποίων περισσότεροι από 120.000 στην Ινδονησία.

Η έκρηξη του ίδιου ηφαιστείου το 1883 είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 36.000 ανθρώπων από τσουνάμι.

Το Ανάκ Κρακατόα, που σημαίνει παιδί του Κρακατόα, είναι το νησί που αναδύθηκε στην περιοχή που βρισκόταν κάποτε το Κρακατόα, το οποίο καταστράφηκε το 1883. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1927 κι έκτοτε μεγαλώνει.

Διεθνής συμπαράσταση

Η διεθνής κοινότητα εξέφρασε τη συμπαράσταση της προς την Ινδονησία  και η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε πως θα πρσφέρει «κάθε απαραίτητη βοήθεια» προς την Ινδονησία, σημειώνοντας ότι «ειδικοί αξιωματούχοι της ΕΕ, επί ανθρωπιστικών καταστροφών, είναι έτοιμοι να μεταβούν στην περιοχή».

Τα συλλήπητήρια τους προς την Ινδονησία εξέφρασαν και ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, καθώς και το υπουργείο Εξωτερικών.