Και οι 41 Ινδοί εργάτες διασώθηκαν μετά από 17 ημέρες παγιδευμένοι σε μια σήραγγα που κατέρρευσε στα βουνά των Ιμαλαΐων.

Ads

Οι εργάτες άρχισαν να ανασύρονται μέσω ενός σωλήνα διαφυγής το βράδυ της Τρίτης, αφού τα τελευταία μέτρα διανοίχτηκαν με τα χέρια. Οι δραματικές σκηνές με τους πρώτους άνδρες να βγαίνουν με φορεία από την είσοδο της σήραγγας Silkyara-Barkot ήρθαν μετά από περισσότερες από 400 ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων η επιχείρηση διάσωσης προσέκρουσε σε πολλαπλά εμπόδια, καθυστερήσεις και υποσχέσεις για επικείμενη διάσωση.

Ασθενοφόρα και ελικόπτερα βρίσκονταν σε ετοιμότητα στην είσοδο της σήραγγας για να μεταφέρουν τους άνδρες σε κοντινό νοσοκομείο.

Οι εγκλωβισμένοι τροφοδοτούνταν με φαγητό, νερό, φως, οξυγόνο και φάρμακα μέσω ενός αγωγού, όμως οι προσπάθειες για το σκάψιμο μιας σήραγγας, μέσω της οποίας θα διασώζονταν, παρεμποδίζονταν από αλλεπάλληλες αναποδιές.

Ads

Η σήραγγα αποτελεί μέρος του αυτοκινητόδρομου Char Dham, κόστους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενός από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, που στοχεύει να συνδέσει τέσσερις τόπους προσκυνήματος μέσω ενός οδικού δικτύου έκτασης 890 χιλιομέτρων.

Οι αρχές δεν έχουν αναφέρει τι ακριβώς προκάλεσε την κατάρρευση, όμως στην περιοχή καταγράφονται συχνά κατολισθήσεις, σεισμοί και πλημμύρες.