Αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν κατά τη διάρκεια μιας ακόμη επετείου της Νάκμπα, της ημέρας που ξεκίνησε η μεγάλη φυγή των Παλαιστινίων που συμπίπτει με την ημέρα ίδρυσης και ανεξαρτησίας του ισραηλινού κράτους. Από πυρά του ισραηλινού στρατού σκοτώθηκαν δύο νεαροί παλαιστίνιοι, 15 και 17 ετών, κοντά στην στρατιωτική βάση του Οφερ, λίγο έξω από τη Ραμάλα.

Ads

Παλαιστίνιοι στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας συμμετείχαν σε εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις για την επέτειο της Νάκμπα (Καταστροφή) που σημειώθηκε στον πόλεμο του 1948.

Στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη επικράτησε για περίπου ένα λεπτό μια απόκοσμη σιωπή. Πλήθος κόσμου στάθηκε στο κέντρο της πόλης ως κατάληξη μιας πορείας που ξεκίνησε από το μαυσωλείο του Γιασέρ Αραφάτ. Συνοδεία μουσικών οργάνων οι Παλαιστίνιοι βάδισαν κρατώντας στα χέρια τους ιστορικούς χάρτες της Παλαιστίνης και μεταλικά κλειδιά, σύμβολο των σπιτιών που έχασαν κατά τον μεγάλο διωγμό.

Πάνω σε σκηνές που είχαν στηθεί ηθοποιοί αναπαριστούσαν εικόνες από τη Νάκμπα. Ο Μοχάμεντ Ελγιάν, επικεφαλής της επιτροπής για τον εορτασμό της Νάκμπα, σε δηλώσεις του επισήμανε το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Αυτή η 15η Μάη μπορούμε να πούμε πως είμαστε πιο δυνατοί, πιο αποφασισμένοι να αντισταθούμε στις πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης που συνεχίζει τους διωγμούς των Παλαιστινίων», τόνισε.

Ντοκιμαντέρ του Al Jazeera για τη Νάκμπα

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Ισραήλ, όπου οι Παλαιστίνιοι αποτελούν το 20% του πληθυσμού. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και πολλοί συνελήφθησαν κατά την επίθεση της αστυνομίας σε συγκέντρωση παλαιστινίων στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. «Ζούμε εδώ, αλλά το κράτος δεν μας αντιμετωπίζει ως ίσους πολίτες, μας θεωρεί απειλή», δήλωσε στο Al Jazeera, ο Αμπεντ Χασουρα, κάτοικος της Ιερουσαλήμ, κρατώντας μια φωτογραφία του γιου του που φυλακίστηκε πριν από τρία χρόνια για «αδικήματα κατά της ασφάλειας». Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Τζάφα, τη Χάιφα και άλλες πόλεις όπου κατοικούν πολλοί Παλαιστίνοι.

Ads

Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, σε μια δήλωσή του κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση για το αδιέξοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών. «Ήρθε η ώρα να για τους ηγέτες του Ισραήλ να καταλάβουν πως δεν υπάρχει άλλη πατρίδα για τους Παλαιστίνιους πέρα από την Παλαιστίνη. Εδώ θα μείνουμε», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «ήρθε η ώρα να τερματιστεί η μεγαλύτερη κατοχή στη σύγχρονη ιστορία».

Το 1948 περισσότεροι από 800.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Ήταν η αρχή του μεγάλου διωγμού. Σήμερα, όπως αναφέρει το Al Jazeera επικαλούμενο στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία, ο αριθμός των εγγεγραμμένων Παλαιστίνιων προσφύγων ανέρχεται σε 5,3 εκατ. Οι εκτοπισμένοι ζουν σε 58 καταυλισμούς των Ηνωμένων Εθνών σε Συρία, Λίβανο, Ιορδανία, Δυτική Όχθη και Λωρίδα της γάζας.