Ημέρα πένθους σήμερα στην Ουκρανία μετά τη σύγκρουση χθες το πρωί ενός λεωφορείου με τρένο που στοίχισε τη ζωή σε 43 ανθρώπους στο κεντροανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ ο Τύπος διερωτάται για τα αίτια της τραγωδίας.

Ads

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στα κυβερνητικά κτίρια και τα τηλεοπτικά δίκτυα δεν μεταδίδουν ψυχαγωγικές εκπομπές, μετά την τραγωδία στην πόλη Μαργκανέτς.

Συνολικά 43 άνθρωποι, μεταξύ τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν στο δυστύχημα αυτό, το πλέον αιματηρό στην ιστορία της Ουκρανίας μετά την ανεξαρτησία της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας το 1991. Δέκα τραυματίες βρίσκονται ακόμη στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.

Οι ουκρανικές αρχές ενοχοποιούν τον οδηγό του λεωφορείου, που επίσης σκοτώθηκε στο τροχαίο, κατηγορώντας τον ότι προσπάθησε να περάσει ελεγχόμενη σιδηροδρομική διάβαση παραβιάζοντας το κόκκινο.

Ads

«Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ο οδηγός οδήγησε ένα λεωφορείο γεμάτο επιβάτες πάνω στο τρένο», γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Γκαζέτα πο-κιέφσκι. «Οι μάρτυρες διηγούνται ότι το λεωφορείο σταμάτησε πριν αναπτύξει ταχύτητα και πέσει πάνω στο τρένο που πλησίαζε».

Ενας κάτοικος της περιοχής δήλωσε από την πλευρά του στην εφημερίδα Σεγκόντνια ότι η ελεγχόμενη σιδηροδρομική διάβαση βρίσκεται σε σημείο όπου η ορατότητα είναι κακή. «Η μπάρα ήταν ψηλά και το φανάρι που συχνά χαλάει, αναβοσβήνει κόκκινο παρότι δεν πλησιάζουν τρένα», είπε στην εφημερίδα.

Ειρωνεία της τύχης, το μοιραίο τρένο κατευθυνόταν σε σημείο όπου είχε σημειωθεί λίγο νωρίτερα μια ακόμη σύγκρουση, ανάμεσα σε ένα συρμό και ένα τρακτέρ σε γειτονική περιοχή. Στη σύγκρουση αυτή ο οδηγός του τρακτέρ σκοτώθηκε, γράφουν οι τοπικές εφημερίδες, Το τρένο θα ανέσυρε τον συρμό για να απελευθερώσει τη σιδηροδρομική γραμμή, εξηγεί η εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα.