Μια γυναίκα 90 ετών ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια του φονικού σεισμού που σημειώθηκε στην κεντρική Ιαπωνία την πρωτοχρονιά, ενώ οι επιχειρήσεις έρευνας και οι διάσωσης έγιναν σήμερα ακόμα δυσκολότερες, καθώς σημειώνονται χιονοπτώσεις.

Ads

Η ηλικιωμένη βρέθηκε ανάμεσα στα συντρίμμια του σπιτιού της στη Σούσου. Είχε τις αισθήσεις της, ήταν σε θέση να απαντά καθαρά στις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσής της και διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Ο σεισμός 7,5 βαθμών, που έγινε αισθητός ως την πρωτεύουσα Τόκιο, πάνω από 300 χιλιόμετρα μακριά σε ευθεία γραμμή, έπληξε σκληρά τη χερσόνησο Νότο, στον νομό Ισικάουα προκαλώντας καταρρεύσεις δεκάδων κτιρίων και καταστροφές πολλών δρόμων.

Ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός είναι 126 νεκροί, 560 τραυματίες και 222 αγνοούμενοι.

Ads

Ο σεισμός, που ακολουθήθηκε από εκατοντάδες μετασεισμικές δονήσεις, προκάλεσε κάπου χίλιες κατολισθήσεις και εκτεταμένες πυρκαγιές, ειδικά στην Ουατζίμα, όπου οι αρχές φοβούνται πως υπάρχουν ακόμα πολλοί παγιδευμένοι στα συντρίμμια.

Προκάλεσε επίσης τσουνάμι, αλλά -ευτυχώς- τα κύματα δεν ξεπέρασαν πολύ το ένα μέτρο.

Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να βρουν επιζήσαντες κι ανθρώπους που απομονώθηκαν σε περιοχές όπου οι δρόμοι κόπηκαν, καθώς και να μοιράσουν τρόφιμα και εξοπλισμό σε αυτούς που έμειναν άστεγοι.

Κάπου 30.000 πολίτες βρίσκονταν χθες σε 366 χώρους υποδοχής που άνοιξαν οι αρχές, σύμφωνα με την αυτοδιοίκηση στην Ισικάουα.

Πρόβλεψη για ισχυρές χιονοπτώσεις

Όμως οι μετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να χειροτερέψουν στην περιοχή από σήμερα, με νέες βροχοπτώσεις και κατά τόπους ισχυρές χιονοπτώσεις, σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία, που προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου υποθερμίας.

Υπάρχει εξάλλου κίνδυνος να σημειωθούν κι άλλες κατολισθήσεις λόγω των βροχών σήμερα, ενώ ο παγετός θα περιπλέξει την κυκλοφορία στους δρόμους, πολλοί από τους οποίους υπέστησαν ήδη ζημιές λόγω του σεισμού.

Εξαιτίας της άσχημης κατάστασης του οδικού δικτύου, ο ιαπωνικός στρατός ανέπτυξε μικρές ομάδες που κινούνται πεζή σε καθεμιά από τις κοινότητες που αποκλείστηκαν, καθώς και ελικόπτερα, δήλωσε σήμερα ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα στο NHK.

Περίπου 20.000 νοικοκυριά συνέχιζαν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στον νομό Ισικάουα νωρίτερα το πρωί της Κυριακής.