Η Βουλγαρία “ξεγράφει” το σχέδιο για τη δημιουργία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπουλη διά στόματος του πρωθυπουργού της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ. “Όλοι μας βλέπουμε πόσο ασύμφορο είναι αυτό το σχέδιο για τη Βουλγαρία. Για τριάντα εκατομμύρια δολάρια να ριψοκινδυνεύουμε την οικολογία μας… Γι’ αυτό και από την πρώτη κιόλας μέρα το ξεγράψαμε”, ανέφερε κατά τη διάρκεια δηλώσεων για το γενικό πλαίσιο των ενεργειακών έργων στη Βουλγαρία.

Ads

Για τρίτη κατά σειρά φορά, το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας επέστρεψε τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή του πετρελαιαγωγού στη διεθνή κατασκευάστρια εταιρεία, ενώ η επίσημη θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης για τον αγωγό Μπουργάς – Αλεξανδρούπολη είναι ότι θα ανακοινώσει την οριστική της απόφαση για το μέλλον του σχεδίου μόλις ενημερωθεί για τα συμπεράσματα της μελέτης.

Ο αρμόδιος εκπρόσωπος του κύριου μετόχου στην εταιρεία Trans Balkan Pipeline εκ μέρους της Ρωσίας, χαρακτήρισε την απόφαση του βουλγαρικού υπουργείου ως προσβολή. Περαιτέρω, η Ρωσία φέρεται διατεθειμένη να αναζητήσει εναλλακτική διαδρομή του αγωγού, που θα παρακάμπτει τη Βουλγαρία.

Η Σόφια δεν έχει αποσύρει μέχρι στιγμής την υπογραφή της από τη διεθνή διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του έργου συνεπώς είναι υποχρεωμένη νομικά να πληρώνοει το μέρος που τής αντιστοιχεί για το κεφάλαιο λειτουργίας της εταιρείας Trans Balkan Pipeline. Παρόλα αυτά δεν το πράττει, αναγκάζοντας τη διεθνή εταιρία να “παγώσει”, ουσιαστικά, τη δραστηριότητα της, σε εκτέλεση της πρόσφατης απόφασης που πήρε η διοίκησή της, σε συνεδρίαση στη Ρώμη.

Ads