Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μπράϊαν Λένιχαν, επιτέθηκε χθες το βράδυ στους ισχυρισμούς του κόμματος Fine Gael πως θα μπορούσε να διαπραγματευτεί καλύτερο επιτόκιο όσον αφορά τη διάσωση από το ΔΝΤ λέγοντας πως οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ανυπόστατοι.

Ads

Η κυβέρνηση πρόκειται να περάσει αύριο από τη δοκιμασία της ψήφου στη Βουλή το διεθνές πακέτο διάσωσης, με το Fine Gael, το κόμμα Εργασίας και το Sinn Fein να έχουν δηλώσει πως θα το καταψηφίσουν.

Το αποτέλεσμα, ωστόσο, της ψήφου δεν πρόκειται να έχει καμία επίπτωση στην ίδια την αποδοχή από την κυβέρνηση της συμφωνίας για τη διάσωση της ιρλανδικής οικονομίας με το πακέτο των 85 δισ. ευρώ με το οποίο την δάνεισαν Ε.Ε. και ΔΝΤ. Ο συνασπισμός αναμένεται να κερδίσει στην ψηφοφορία με την υποστήριξη ορισμένων ανεξαρτήτων.

Ο Λένιχαν δήλωσε πως οι όροι της συμφωνίας έχουν οριστικοποιηθεί και αυτό επιβεβαιώθηκε από τον ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν. «Οι συμφωνίες δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Το επιτόκιο δεν είναι διαπραγματεύσιμο» δήλωσε.

Ads

Όμως, ο Λένιχαν παραδέχθηκε πως υπάρχει περιθώριο για αυτό που περιέγραψε ως «συνθετικές αλλαγές» μετά το 2011. Στο μεταξύ, ο αμερικανός πρεσβευτής Dan Rooney δήλωσε πως η διατήρηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 12,5% θα επιτρέψει τη παραμονή όσων επιχειρήσεων ήδη βρίσκονται στην χώρα.