Η εισαγγελεία της Σουηδίας ξεκινάει και πάλι προκαταρκτική έρευνα για τις κατηγορίες για βιασμό που έχουν διατυπωθεί εις βάρος του ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο ο Ισημερινός προχώρησε στην άρση του ασύλου που είχε παραχωρήσει στον Ασάνζ ,με τις βρετανικές αρχές να τον συλλαμβάνουν έξω από την πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο.

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H ελληνική δεξιά είναι υπέρ Τραμπ – CIA και δεν μου προκαλεί καμία έκπληξη. Του Σ. Κούλογλου

Η έρευνα είχε μπει στο αρχείο το 2017, χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος του Ασάνζ, ο φάκελος όμως ανοίγει ξανά έπειτα από αίτημα του φερόμενου θύματος.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του με κατηγορίες που συνδέονται με τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων από τα Wikileaks.

Ads

Σύμφωνα με το BBC, η απελευθέρωσή του και η απόφαση να ανοίξει εκ νέου η έρευνα πιθανόν να εγείρουν το ερώτημα ποιό αίτημα έκδοσής του πρέπει να προηγηθεί, της Σουηδίας ή των ΗΠΑ.

Τα WikiLeaks, πάντως, ανακοίνωσαν ότι η εξέλιξη αυτή θα δώσει την ευκαιρία στον Ασάνζ να καθαρίσει το όνομά του. «Από τις 11 Απριλίου 2019 που συνελήφθη ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει υπάρξει αξιοσημείωτη πολιτική πίεση στη Σουηδία να ανοίξει εκ νέου την έρευνα αλλά πάντα υπήρχε πολιτική πίεση γύρω από αυτή την υπόθεση», ανέφερε, με νόημα, σε ανακοίνωσή του ο Κρίστιν Χράφνσον, ο αρχισυντάκτης του ιστότοπου. Από την πλευρά του ο σουηδός δικηγόρος του Ασάνζ,  δήλωσε στη σουηδική τηλεόραση «έκπληκτος» από την εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζοντάς την «ντροπή για τη Σουηδία».