Ο ηγέτης της λιβυκής εξέγερσης Μαχμούντ Τζιμπρίλ έφθασε σήμερα στο Πεκίνο όπου θα συναντηθεί με τον κινέζο υπουργό Εξωτερικών, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο, σε μια στιγμή κατά την οποία η Κίνα εκτιμά ότι “η σημερινή κατάσταση στη Λιβύη δεν πρέπει να συνεχιστεί” και θέλει να πιέσει τις δυο πλευρές ν’ αρχίσουν διαπραγματεύσεις. Την ίδια ώρα στη Λιβύη, ακόμα 19 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από επιδρομή του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε το καθεστώς Καντάφι.

Ads

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, “ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, επικεφαλής του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, θα γίνει δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Γιανγκ Τζιετσί με τον οποίο θα ανταλλάξουν απόψεις για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη”.

    Η κινεζική κυβέρνηση, για την οποία μια κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη είναι “απόλυτη προτεραιότητα” ανακοίνωσε πρόσφατα ότι είχε επαφές με τους εξεγερμένους και με το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι.

    Δυο συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί ανάμεσα σε κινέζους διπλωμάτες και σε μέλη του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, πολιτικού οργάνου της λιβυκής εξέγερσης. Ο λίβυος υπουργός Εξωτερικών Αμπντελατί αλ-Ομπέιντι έγινε δεκτός στις αρχές Ιουνίου στην Κίνα.

Ads

Μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Κίνα απείχε τον Μάρτιο της ψηφοφορίας που άνοιξε το δρόμο για τις αεροπορικές επιθέσεις κατά της Λιβύης, οι οποίες συνεχίζονται. Χθες, η Κίνα εξέφρασε “την ανησυχία της” για “την κατάσταση αυτή η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί”.

“Η λιβυκή κρίση διαρκεί τέσσερις μήνες στη διάρκεια των οποίων ο λαός έχει υποφέρει πολύ. Μια πολιτική λύση πρέπει να βρεθεί το συντομότερο”, τόνισε ο κινέζος εκπρόσωπος σύμφωνα με τον οποίο “καθήκον της Κίνας είναι να ενθαρρύνει τις συνομιλίες”.  Ο Τζιμπρίλ είναι πιθανό να εκμεταλλευτεί την επίσκεψή του στην Κίνα για να ζητήσει οικονομική βοήθεια, καθώς οι ανάγκες του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου υπολογίζονται στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τους προσεχείς έξι μήνες.

Ακόμα 19 νεκροί άμαχοι από επιδρομή του ΝΑΤΟ

Ο εκπρόσωπος του καθεστώτος Καντάφι δήλωσε σήμερα πως ακόμα 19 άμαχοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους από νέα επιδρομή του ΝΑΤΟ στην περιοχή Σουρμάν. Σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, οι 8 από τους 19 νεκρούς ήταν παιδιά.

Στόχος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Καντάφι, αποτελούσε η οικία του Χουιλντί Χαμίντι, συνεργάτη του Μουαμάρ Καντάφι στο Επαναστατικό Συμβούλιο Διοίκησης. Μέλη της οικογένειας Χαμίντι φέρονται να έχασαν τη ζωή τους χωρίς να τραυματιστεί ωστόσο ο ίδιος.

Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του ανακοίνωσε πως βομβάρδισε “νόμιμο στρατιωτικό στόχο, ένα κέντρο διοίκησης και ένα κέντρο ελέγχου” στην περιοχή, χωρίς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει έαν υπήρξαν άμαχοι μεταξύ των θυμάτων.

Επιπλέον, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι έχασε ένα μη επανδρωμένο ελικόπτερο στη Λιβύη, αλλά διέψευσε πληροφορία που μετέδωσε η κρατική λιβυκή τηλεόραση ότι πρόκειται για ένα ελικόπτερο Apache.  “Το μη επανδρωμένο ελικόπτερο βρισκόταν σε αναγνωριστική αποστολή στη Λιβύη όταν εξαφανίστηκε από τα ραντάρ του κέντρου διοίκησης των επιχειρήσεων στη Λιβύη”, δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Μάικ Μπράκεν, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον οποίο διεξάγονται έρευνες για να εξακριβωθούν τα αίτια της απώλειας του ελικοπτέρου.