Η Σετάρα Καρίμι αμφισβητώντας τους κανόνες μιας βαθιά και παραδοσιακά πατριαρχικής κοινωνίας, αυτής του Αφγανιστάν, άνοιξε και μάλιστα με επιτυχία το πρώτο γυμναστήριο αποκλειστικά για γυναίκες στην πόλη της, Χεράτ. 

Ads

Η Σετάρα έζησε στο Ιράν για έξι χρόνια ως πρόσφυγας. Εκεί απέκτησε τις απαραίτητες γνώσεις για τη λειτουργία ενός γυμναστηρίου. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα της αποφάσισε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Να δημιουργήσει ένα γυμναστήριο όπου θα μπορούν να γυμνάζονται γυναίκες. 

«Η βασική μου φιλοδοξία εδώ και χρόνια ήταν να ανοίξω ένα γυμναστήριο για γυναίκες και κορίτσια στη πόλη μου, παρά τη αντίθετη γνώμη που είχαν οι γονείς μου», δηλώνει.

«Έβαλα τα δυνατά μου να πείσω την οικογένειά μου και τελικά κατάφερα να κερδίσω την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή της στο εγχείρημά μου», λέει η Σετάρα.

Ads

Ένα εγχείρημα που στέφθηκε με επιτυχία καθώς στο γυμναστήριο σπεύδουν καθημερινά περίπου 280 γυναίκες κυρίως μαθήτριες. Και ο αριθμός αυξάνεται διαρκώς, καθώς η φήμη του γυμναστηρίου και ο ενθουσιασμός των γυναικών όλο και μεγαλώνει. 

Όλα αυτά σε μια επαρχεία που οι οικογένειες δεν είναι ακόμα έτοιμες να δεχτούν κάτι τέτοιο. «Γυναίκες που παίζουν ή γυμνάζονται στην ύπαιθρο εξακολουθούν να στιγματίζονται από μερικά τμήματα της κοινωνίας. Ωστόσο η κατάσταση αλλάζει σιγά – σιγά και οι ιδέες γίνονται πιο προοδευτικές σε σχέση με εκείνες των τελευταίων πέντε χρόνων στη Χεράτ» λέει η Σετάρα. 

«Η παραδοσιακή κοινωνία της Χεράτ εξακολουθεί να μην βλέπει με καλό μάτι μία τέτοια κίνηση και οι περισσότεροι καθηγητές θρησκευτικών εκφράζουν την αντίθεσή τους, εγώ όμως θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια για να γίνει δίκαιη αυτή η κοινωνία», λέει από την πλευρά η Αζίζα Ραμές, γυμνάστρια που εργάζεται εκεί.