Σχεδόν αλώβητη φαίνεται να βγαίνει η ρωσική οικονομία ακόμα και μετά το μπαράζ των δυτικών κυρώσεων λόγω της εισβολής στην Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Ads

Όπως σημειώνει ο Economist, τα πρόσφατα στοιχεία φαίνεται να αψηφούν τις προβλέψεις για κατάρρευση του Κρεμλίνου, καθώς με τη βοήθεια των ελέγχων ροής κεφαλαίων (capital controls) και των υψηλών επιτοκίων, το ρούβλι έχει πλέον την ίδια αξία με εκείνη που είχε πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (βλ. γράφημα). Η Ρωσία φαίνεται να ανταποκρίνεται στις πληρωμές των ομολόγων της σε ξένο νόμισμα.

Σύμφωνα με το ιστορικό βρετανικό οικονομικό περιοδικό, επίσης ανθεκτική αποδεικνύεται και η πραγματική οικονομία της Ρωσίας. Είναι αλήθεια ότι οι ρωσικές λιανικές τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο από 10% από την αρχή του έτους, καθώς η αρχική υποτίμηση του ρουβλιού έκανε τις εισαγωγές ακριβότερες και πολλές δυτικές εταιρείες αποσύρθηκαν, μειώνοντας την προσφορά. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που καθυστερούν να καταβάλουν τους μισθούς φαίνεται να αυξάνεται.

Ωστόσο, τα δεδομένα μέτρησης «σε πραγματικό χρόνο» της ρωσικής οικονομικής δραστηριότητας διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό. Η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί μόνο λίγο. Μετά από μια ανάπαυλα τον Μάρτιο, οι Ρώσοι φαίνεται να ξοδεύουν αρκετά σε καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια, σύμφωνα με ένα σύστημα παρακολούθησης των δαπανών που διαχειρίζεται η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας.

Ads

image

Στις 29 Απριλίου η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο από 17% σε 14%, ένδειξη ότι ο χρηματοπιστωτικός πανικός που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο έχει ελαφρώς υποχωρήσει. Μπορεί η ρωσική οικονομία να πιέζεται, αλλά οι προβλέψεις ορισμένων οικονομολόγων για μείωση του ΑΕΠ έως και 15% φέτος δεν φαίνεται να επαληθεύονται.

Βασικός λόγος γι’ αυτές τις επιδόσεις, σύμφωνα με τον Economist, είναι ότι η Ρωσία ήταν μια ούτως ή άλλως αρκετά κλειστή οικονομία ακόμα και πριν από την εισβολή, περιορίζοντας έτσι την ισχύ των κυρώσεων.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το περιοδικό, το μεγάλο ατού των Ρώσων που προσδίδει ανθεκτικότητα στην οικονομία τους σχετίζεται με τα ορυκτά καύσιμα. Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στην Φινλανδία «Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα», μετά την εισβολή η Ρωσία έχει εξάγει τουλάχιστον 65 δισ. δολάρια ορυκτών καυσίμων μέσω πλοίων και αγωγών.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 τα έσοδα της κυβέρνησης από τους υδρογονάνθρακες αυξήθηκαν πάνω από 80% σε ετήσια βάση. Μπορεί η Κομισιόν να πρότεινε την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικών πετρελαίων, η οποία θα τεθεί σε πλήρη ισχύ μέχρι το τέλος του έτους, αλλά -όπως καταλήγει ο Economist- μέχρι τότε η ρωσική οικονομία θα συνεχίσει να «τρέχει».