Η  Νέα Καληδονία δεν θέλει τελικά να ανεξαρτητοποιηθεί από την Γαλλία, καθώς το  «όχι» επικράτησε με 56,4% έναντι 43,6% του «ναι» στο ιστορικό δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα. Το ποσοστό του «όχι» είναι ωστόσο πολύ μικρότερο από εκείνο που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, αλλά ο δρόμος για την οριστική αποαποικιοποίηση είναι ακόμη μακρύς.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν το πρώτο δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση γαλλικού εδάφους,  μετά από εκείνο του Τζιμπουτί, στο Κέρας της Αφρικής, το 1977.
Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε «τεράστια περηφάνια που περάσαμε μαζί αυτό το ιστορικό στάδιο», μετά την ψήφο της Νέας Καληδονίας.

«Θέλω επίσης να πω για την περηφάνια που αισθάνεται ο αρχηγός του Κράτους για το ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της Νέας Καληδονίας επέλεξαν τη Γαλλία», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε τηλεοπτικό διάγγελμα, εκφράζοντας την εκτίμηση πως δεν υπάρχει «άλλος δρόμος από αυτόν του διαλόγου».

Όπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η Νέα Καληδονία ανακαλύφθηκε από τον Βρετανό εξερευνητή Τζέιμς Κουκ. Έγινε γαλλική αποικία το 1853 και απέχει περισσότερα από 16.700 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Γαλλία.

Ads

Την εποχή της αποικιοκρατίας οι Κανάκ ήταν αποκλεισμένοι από το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής. Το 1878 ξέσπασε η πρώτη εξέγερση, λίγο καιρό αφού εντοπίστηκαν μεγάλα αποθέματα νικελίου – σήμερα τα εκμεταλλεύεται η εταιρεία SLN, θυγατρική της γαλλικής Eramet.

Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας και εκείνων που ήθελαν να παραμείνει η Νέα Καληδονία γαλλική. Η σφαγή του 1988 σε ένα σπήλαιο στο νησί Ουβέα, όπου σκοτώθηκαν 19 αυτονομιστές ιθαγενείς και δύο Γάλλοι στρατιώτες, οδήγησε σε συνομιλίες για το μέλλον του νησιού. Με τη συμφωνία του 1998 προβλέφθηκε ότι θα διεξαγόταν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στα τέλη του 2018.