Παραμένει στο “κόκκινο” ο συναγερμός στην Ευρώπη με φόντο τη νέα έξαρση κρουσμάτων Covid στην Κίνα.

Ads

Ήδη πολλοί επιστήμονες ζητούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να παρέμβει, να πάρει όλα τα δεδομένα για να μπορέσει και η Δύση να υιοθετήσει τις απαραίτητες στρατηγικές.

Ενδεικτικό είναι το σημερινό δημοσίευμα της La Repubblica, όπου φιλοξενούνται οι δηλώσεις του Ιταλού επιδημιολόγου Massimo Ciccozzi.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος:

«Εάν ο κορονοϊός κυκλοφορεί τόσο πολύ, θα μπορούσε να προκύψει μια πιο μεταδοτική μετάλλαξη. Το γεγονός ότι το Πεκίνο δεν κοινοποιεί τα δεδομένα είναι ανησυχητικό. Ο ΠΟΥ θα πρέπει να σταματήσει να τα πάρει. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και να υιοθετήσουμε οποιεσδήποτε στρατηγικές.

Ads

Τα κρούσματα πληθαίνουν και οι πληροφορίες ελάχιστες. Η έκρηξη της πανδημίας στην Κίνα, η οποία συνέπεσε με το τέλος των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που υιοθετήθηκαν στη χώρα, ανησυχεί τη Δύση. Εδώ (σ.σ. στην Ιταλία) η μετάλλαξη Όμικρον 5 δεν είναι πλέον τρομακτική. Αυτή την περίοδο η γρίπη προκαλεί βαρύτερα συμπτώματα, φθάνοντας σε έξαρση νωρίτερα και είναι υπεύθυνη για πολλές περιπτώσεις που ανάλογες δεν έχουμε δει τα τελευταία χρόνια»

Tο πρώτο θύμα Covid στην Κίνα μετά από καιρό

Το κινεζικό κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών ανακοίνωσε ότι χθες Δευτέρα υπέκυψε ένας ασθενής εξαιτίας της COVID-19, αυξάνοντας τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στους 5.242 νεκρούς από την εκδήλωσή της στα τέλη του 2019.

Στις αρχές του μήνα, η πολιτική “zero COVID” —εξάλειψης της ασθένειας—, που εφαρμοζόταν από τις αρχές του 2020 έλαβε απότομα τέλος, εν μέσω διεθνών πιέσεων και των μεγαλύτερων διαδηλώσεων στην Κίνα αφότου ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ το 2012.

Η αναστροφή αυτή σημαίνει πως ο SARS-CoV-2 εξαπλώνεται ανεξέλεγκτος στη χώρα.

Τι πάει “στραβά” στην Κίνα

Πολλοί διερωτώνται σχετικά με τα λάθη στην στρατηγική του Πεκίνου έναντι του ιού.

Ο Massimo Ciccozzi, επικεφαλής της Μονάδας Ιατρικής Στατιστικής και Επιδημιολογίας της Βιοϊατρικής Πανεπιστημιούπολης στη Ρώμη, επσιημαίνει:

«Έχουν λάθος πολιτική. Το να προχωρήσουν με την πολιτική zero covid δεν ήταν εφικτό και επιπλέον πρέπει να θεωρήσουμε ότι το εμβόλιό τους δεν είναι πολύ καλό». Όπως εξήγησε πριν λίγες μέρες ο Gianni Rezza, γενικός διευθυντής Πρόληψης του υπουργείου Υγείας, ο ιός δεν πρέπει ούτε να αποκλειστεί εντελώς, ούτε όμως και να αφεθεί να τρέξει γρήγορα η διασπορά.

Τι προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία

Για τον Ciccozzi, πρώτα απ ‘όλα, αυτό που ανησυχεί είναι «το γεγονός ότι δεν κοινοποιούν τα δεδομένα. Ο ΠΟΥ πρέπει να είναι αποφασισμένος να τα πάρει, η Κίνα είναι μέρος του κόσμου και έχουμε μια παγκόσμια επιδημία, μια πανδημία. Δεν μπορούμε να μην κοινοποιούμε τους αριθμούς. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει και να υιοθετήσουμε οποιεσδήποτε στρατηγικές».

Ο καθηγητής από τη Ρώμη προειδοποιεί επίσης πως «μηδενικός κίνδυνος στην επιδημιολογία δεν υπάρχει».

Ο Ciccozzi, ωστόσο, δεν θέλει να είναι απαισιόδοξος.

«Προς το παρόν, πάντα βλέπαμε την εξέλιξη να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω. Ο κορονοϊός έχει γίνει σταδιακά πιο μεταδοτικός αλλά ταυτόχρονα λιγότερο ικανός να κάνει ζημιά. Όπως γνωρίζουμε καλά μέχρι τώρα, η Όμικρον 5, προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε σχέση με το παρελθόν» επισημαίνει.

Ωστόσο, επαναλαμβάνει πως η κατάσταση στην Κίνα είναι ανησυχητική.

«Οι Κινέζοι πολίτες μετακινούνται σε όλο τον κόσμο, και φοβάμαι πάνω από όλα το γεγονός ότι δεν μας λένε τι τους συμβαίνει. Θα πρέπει να ξέρουμε, για παράδειγμα, να ενημερωθούμε άμεσα για τη δημιουργία νέων παραλλαγών» τονίζει ο ίδιος.