Δεκάδες οι νεκροί σε χώρες της Μεσογείου, καθώς οι καταστροφικές πυρκαγιές απειλούν χωριά και παραθεριστικά θέρετρα, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ads

Τουλάχιστον εννέα χώρες της Μεσογείου βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστια πύρινα μέτωπα, με χιλιάδες πυροσβέστες στην Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική να προσπαθούν να περιορίσουν τις φλόγες σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, ξηρασίας και ισχυρών ανέμων – φαινόμενα που εκδηλώνονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Εκτος από την Ελλάδα που μετράει άλλους δύο νεκρούς χθες στη Μαγνησία, πολλοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αλγερία αλλά και στην Ιταλία.

Θανατηφόρο «κοκτέιλ» καταιγίδων και πυρκαγιών στην Ιταλία

Σφοδρές καταιγίδες και πυρκαγιές σαρώνουν την Ιταλία, όπου τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη μετά από καταιγίδες στο βορρά και πυρκαγιές στη Σικελία και την Πούλια, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να έχουν εκκενωθεί από τις πληγείσες περιοχές.

Ads

Μεταξύ των νεκρών ήταν και ένα 16χρονο κορίτσι.

Καταρρακτώδεις βροχές και χαλάζι σημειώθηκαν στο Μιλάνο, όπου δρόμοι πλημμύρισαν και δέντρα ξεριζώθηκαν, καταπλακώνοντας σταθμευμένα αυτοκίνητα.

EPA/MOURAD BALTI TOUATI

 

Κι ενώ η βόρεια Ιταλία καλείται να αντιμετωπίσει τις πλημμύρες, στον νότο ο καύσωνας συνεχίζεται με τον υδράργυρο να «σκαρφαλώνει» σε πολύ υψηλά επίπεδα στην ανατολική πόλη της Σικελίας, την Κατάνια. Τα πτώματα δύο ατόμων ηλικίας 70 ετών βρέθηκαν σε σπίτι που καταστράφηκε από τις φλόγες, ενώ μια 88χρονη γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή κοντά στο Παλέρμο.

EPA/Lucio Ganci

34 νεκροί, ο τελευταίος απολογισμός στην Αλγερία

Ο βαρύτερος απολογισμός θανάτων μέχρι στιγμής είναι στην Αλγερία, όπου τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 8.000 πυροσβέστες έδωσαν την Τρίτη μάχη με τις φλόγες στον ξηρό βορρά. Οι πυρκαγιές έκαιγαν συνολικά σε 15 επαρχίες, οδηγώντας στην εκκένωση περισσότερων από 1.500 ανθρώπων.

Μεταξύ των 34 θυμάτων περιλαμβάνονται 10 στρατιώτες που περικυκλώθηκαν από τις φλόγες κατά τη διάρκεια εκκένωσης στην παράκτια επαρχία Μπετζάια. Η Μπετζάια είναι η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο, με 23 νεκρούς, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αλγερινές αρχές δήλωσαν ότι το 80% των πυρκαγιών έχει κατασβεστεί από την Κυριακή, αλλά συνεχίζεται μια τεράστια προσπάθεια πυρόσβεσης, στην οποία συμμετέχουν περίπου 8.000 πυροσβέστες, εκατοντάδες οχήματα, υπό τη συνδρομή αεροσκαφών.

EPA/STR

Πυρκαγιές μαίνονται επίσης στην Τυνησία, όπου 300 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από το παραθαλάσσιο χωριό Μελούλα.

Πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης στα δάση της Λαττάκειας, μιας επαρχίας στη Μεσόγειο, στη βορειοδυτική Συρία. «Ομάδες πυρόσβεσης εργάζονται για την κατάσβεση των τεράστιων πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στα δάση της βόρειας υπαίθρου της Λαττάκειας, οι οποίες εξακολουθούν να είναι ανεξέλεγκτες μέχρι τώρα», ανέφερε χθες το πρακτορείο North Press.

Στη Γαλλία, σχεδόν 100 πυροσβέστες προσπαθούσαν να περιορίσουν μια φωτιά κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Νίκαιας την Τρίτη.

EPA/SDIS33 HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Στην Κροατία, οι άνεμοι ήταν τόσο ισχυροί που τα πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν μπορούσαν να απογειωθούν, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις πυρκαγιές που εξαπλώνονταν ακριβώς νότια της πόλης Ντουμπρόβνικ της Αδριατικής, τουριστικού προορισμού της χώρας.

Οι άνεμοι προκάλεσαν καταστροφή στο γειτονικό Μαυροβούνιο, όπου δύο άνθρωποι πνίγηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν όταν ισχυροί νότιοι άνεμοι έπληξαν την ακτή, ανέφεραν οι λιμενικές αρχές στις πόλεις Ούλτσιν και Πέτροβατς.

Μια ταχέως εξαπλούμενη φωτιά στο κέντρο της Γκραν Κανάρια, το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Καναρίων Νήσων στην Ισπανία, ανάγκασε τις αρχές να απομακρύνουν αρκετές εκατοντάδες κατοίκους και τουρίστες.

*Με πληροφορίες από BBC, Guardian