Μια νέα βιογραφία που αφορά στη «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας, καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ έχει προκαλέσει σάλο στη χώρα και κοσμεί τα πρωτοσέλιδα όλων των γερμανικών εφημερίδων. Το βιβλίο υποδηλώνει ότι η καγκελάριος ήταν πιο κοντά στο κομμουνιστικό σύστημα και την ιδεολογία του απ’ ότι έχει γίνει έως σήμερα γνωστό. Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι η ίδια έχει εργαστεί ως υπεύθυνη προπαγάνδας στην Ανατολική Γερμανία. Από την πλευρά Μέρκελ, ο εκπρόσωπό της αρνείται να σχολιάσει περαιτέρω υποστηρίζοντας ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει μιλήσει με ειλικρίνεια για το παρελθόν της. Η νέα βιογραφία δέχεται πάντως και κριτική καθώς ορισμένη τη χαρακτηρίζουν ως προιόν μιας «θεωρίας συνωμοσίας».

Ads

 
Η βιογραφία αφορά στη ζωή της Άνγκελας Μέρκελ στην Ανατολική Γερμανία (ΛΔΓ) και στη σχέση της με το καθεστώς. Όπως είναι γνωστό ο πατέρας της ήταν προτεστάντης πάστορας και αφοσιωμένος σοσιαλιστής. Το βιβλίο γράφτηκε από τους δημοσιογράφους Günther Lachmann και Ralf Georg Reuth και κυκλοφόρησε μόλις χθες. Έχει τον τίτλο «Η προηγούμενη ζωή της Ανγκελα Μ».
 
Μεταξύ άλλων παραθέτει δηλώσεις του Gunter Walther, πρώην συναδέλφου της Μέρκελ στην Ακαδημία των Επιστημών του Ανατολικού Βερολίνου, στις οποίες αναφέρει ότι η σημερινή καγκελάριος της Γερμανίας ήταν γραμματέας «Ζύμωσης και Προπαγάνδας» στην Ελεύθερη Γερμανική Νεολαία του Ινστιτούτου. Η Μέρκελ δούλεψε στην Ακαδημία από το 1978 έως το 1989.
 
Η ίδια η Μέρκελ παλιότερα είχε δηλώσει ότι ο ρόλος της στην Ακαδημία ήταν περισσότερο αυτή μιας «γραμματέως πολιτισμού» κι ότι τα καθήκοντά της ήταν να αγοράζει εισιτήρια για το θέατρο και να οργανώνει φιλολογικές εκδηλώσεις.
 
Ο πρώην Γερμανός υπ. Μεταφορών Günther Krause – πολιτικός από την Ανατολική Γερμανία που δούλεψε μαζί της και κατόπιν υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης Κολ – αντιτίθεται στις εξηγήσεις που δίνει η Μέρκελ και υποστηρίζει ότι δουλειά την ήταν η διάδοση του «μαρξισμού – λενινισμού».
 
«Στη Ζύμωση και Προπαγάνδα είσαι υπεύθυνος για πλύση εγκεφάλου υπέρ της έννοιας του Μαρξισμού» τονίζει. «Αυτό ήταν το καθήκον της και αυτό δεν είναι πολιτιστικό έργο. Η ομάδα Ζύμωσης και προπαγάνδας ήταν η ομάδα που είχε ως στόχο να γεμίσει το μυαλό των ανθρώπων με τη βασική ιδεολογία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Αυτό που με ενοχλεί σε αυτή τη γυναίκα είναι απλώς το γεγονός ότι δεν παραδέχεται την εγγύτητα που είχε με το σύστημα της ΛΔΓ. Από επιστημονική άποψη δεν ήταν απαραίτητη στην Ακαδημία των Επιστημών. Αλλά ήταν χρήσιμη, ως κόρη πάστορα, με τους όρους του μαρξισμού – λενινισμού. Αυτή το διαψεύδει αλλά είναι η αλήθεια». 
 
Το βράδυ της Κυριακής, η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι δεν έχει κρύψει τίποτα από το παρελθόν της. «Μπορώ να στηριχθώ μόνο στη μνήμη μου» είπε κατά τη διάρκεια προβολής της αγαπημένης της ταινίας – μιας ερωτικής ιστορίας στην Ανατολική Γερμανία. «Αν κάτι αποδεικνύεται ότι είναι διαφορετικό, μπορώ να ζήσω με αυτό» υποστήριξε.
 
Ο εκπρόσωπός της αρνήθηκε τη Δευτέρα ότι η καγκελάριος έχει συγκαλύψει πολιτικές πτυχές της καριέρας της στην Ανατολική Γερμανία. «Η καγκελάριος έχει κάνει δηλώσεις σχετικά με τη ζωή της στην Ανατολική Γερμανία σε βιβλία και συνεντεύξεις. Απαντούσε ανοιχτά και βασιζόμενη στις αναμνήσεις της».
 

Το βιβλίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η Μέρκελ και ο πατέρας της αρνήθηκαν όλες τις προσπάθειες του Υπουργείου Κρατικής Ασφαλείας ή Στάζι να τους στρατολογήσει ως πληροφοριοδότες.
 
Από την προπαγάνδα στη μεταρρύθμιση
 
Σύμφωνα με τη βιογραφία, η Μέρκελ που μιλάει καλά ρωσικά, ήταν καλά ενημερωμένη σχετικά με την περεστρόικα και την αποστασιοποίηση της σοβιετικής κυβέρνησης από το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας. Σημειώνεται ότι διάβαζε ομιλίες του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην Πράβντα και έκανε επαφές με μεταρρυθμιστικές ομάδες της Ανατολικής Γερμανίας ακόμη και λίγους μήνες πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
 
Ο πατέρας και ο αδελφός της Άνγκελας Μέρκελ συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις με άλλα άτομα τον Σεπτεμβρίου του 1989. Αναφέρεται ότι πίστευαν πως η γερμανική ενοποίηση ήταν ακόμη αδιανόητη καθώς απέρριπταν αυστηρά το δυτικό σύστημα. Η Μέρκελ φέρεται να δήλωνε τότε «αν μεταρρυθμίσουμε την ΛΔΓ δεν θα γίνει με τους όρους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας».
 

Η μετέπειτα πολιτική πορεία της Μέρκελ είναι πολύ γνωστή. Εντάχθηκε στο αντιπολιτευτικό πολιτικό κίνημα Demokratischer Aufbruch (Λαϊκή Αφύπνιση) το Δεκέμβριο του 1989 και έγινε αναπληρώτρια εκπρόσωπος της δημοκρατικά εκλεγμένης μεταβατικής κυβέρνησης της Ανατολικής Γερμανία μετά τις εκλογές τον Μάιο του 1990 – σε μια κίνηση έκπληξη σε σχέση με το πολιτικό της παρελθόν. Εκεί την εντόπισε ο Χέλμουτ Κολ και την έκανε υπ. Οικογενειακών Υποθέσεων μετά τις εκλογές του Νοέμβρη το 1990.
 
«Μόνο η Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να απαντήσει αν το παρελθόν της εξακολουθεί να ζει μέσα της» γράφει το περιοδικό Focus. O Werner Schulz, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους Πράσινους που μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία αναφέρει: «Η μυστικοπάθειά της είναι μια κληρονομιά της ΛΔΓ. Τότε έπρεπε να είσαι προσεκτικός και να μην αναφέρεις τις απόψεις σου χωρίς να τις σκέφτεσαι πρώτα. Ακόμη και σήμερα πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν τι ακριβώς σκέφτεται».
 
Στο κυβερνητικό τιμόνι από το 2005 η Άνγκελα Μέρκελ είναι υποψία για μια τρίτη θητεία στις εκλογές του Σεπτέμβρη. Αναμένεται ότι θα κερδίσει. Η ικανότητα της να ανιχνεύει και η πολιτικής της οξυδέρκεια είναι θρυλική. Έχει θέσει στο περιθώριο κάθε πιθανό της αντίπαλο στο ανδροκρατούμενο CDU. Δεν υπάρχει κανείς πιθανός αντικαταστάτης της κι η ίδια είναι πολύ πιο δημοφιλής από τον αντίπαλό της επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Πέερ Στάινμπρουκ.

«Συνωμοσιολογικό πέπλο»
 
Σύμφωνα με το δημοσιογράφο του SPIEGEL Stefan Berg, το βιβλίο δεν ρίχνει πραγματικά φως στα πρώτα χρόνια της ζωής της Μέρκελ. Αντίθετα σχολιάζει ότι ρίχνει ένα καινούργιο πέπλο πάνω από αυτά, αυτό της «συνωμοσίας».
 
«Ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό θεωρίας της συνωμοσίας διακατέχει το βιβλίο» γράφει ο Berg, ο οποίος γεννήθηκε στο Ανατολικό Βερολίνο το 1964. «Ενώ οι δηλώσεις της ίδιας της Μέρκελ αμφισβητούνται εύκολα, οι πληροφορίες αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σημαντικές, το ίδιο και οι δηλώσεις σοσιαλιστών που λαμβάνονται πιο σοβαρά υπόψη».
 
«Το βιβλίο ουσιαστικά σημειώνει ότι μυστικές δυνάμεις έσπρωξαν τη Μέρκελ στην προσωπική της πορεία και ότι η ίδια αποτελεί κάποιο σπόρο της Σοβιετικής Ένωσης» σημειώνει ο Berg. «Όσοι έζησαν στη ΛΔΓ μπορούν να θυμηθούν ότι όλα βρίσκονταν σε σύγχυση το φθινόπωρο του 1989, όταν καριέρες τελειώναν και νέες ξεκινούσαν. Αλλά η σύμπτωση είναι ο εχθρός των δημοσιογράφων που πρώτον δεν ήταν εκεί και δεύτερον βλέπουν κατασκόπους ή κρυφές δυνάμεις κατά την εργασία τους. Όταν δεν βρίσκουν στοιχεία ή όταν δεν μπορούν αν ερμηνεύσουν τα στοιχεία που βρίσκουν, τα θεωρούν ως περαιτέρω αποδείξεις της θεωρία τους».
 
Το βιβλίο, γράφει ο Berg, ζωγραφίζει ένα σενάριο στο οποίο «μόνο αφελείς μπορούν να πιστεύουν ότι η Μέρκελ δεν υποστηρίχθηκε από μυστικές δυνάμεις». «Στην πραγματικότητα όμως δεν παρουσιάζει νέα στοιχεία» προσθέτει.

Der Spiegel