Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί τόσο από την Δύση όσο και από την Ρωσία εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας από την δεύτερη, επεκτείνονται και στο διάστημα: Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ντιμίτρι Ρογκόζιν, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν θα εγκρίνει την επέκταση της χρήσης από της ΗΠΑ του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μετά το 2020. Επίσης, θα απαγορεύσει στις ΗΠΑ την χρήση ρωσικών πυραυλοκινητήρων για την εκτόξευση στρατιωτικών δορυφόρων. 

Ads

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ θέλουν να κρατήσουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε λειτουργία τουλάχιστον μέχρι το 2024. Μετά το τέλος του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων, τα ρωσικά διαστημόπλοια Σογιούζ αποτελούν τον μόνο τρόπο αποστολής αστροναυτών στον σταθμό. Οι ΗΠΑ πληρώνουν στην Ρωσία πάνω από 60 εκατομμύρια δολάρια ανά άτομο που θέλουν να στείλουν στο Σταθμό, ενώ παράλληλα η NASA εξετάζει προγράμματα για την ανεξαρτητοποίησή της έως το 2017. 

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Μόσχα σχεδιάζει στρατηγικές αλλαγές στη διαστημική της βιομηχανία μετά το 2020, και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει χρήματα και εγκεφάλους που αυτή τη στιγμή προορίζονται για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για ένα πρόγραμμα με περισσότερες προοπτικές». Επίσης, είπε ότι «η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον Σταθμό χωρίς τις ΗΠΑ. Το ρωσικό τμήμα μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητα από το αμερικανικό. Το αμερικανικό δεν μπορεί».

Οι στρατηγικές αλλαγές της Μόσχας, όμως, χρειάζονται συστήματα υψηλής τεχνολογίας που εισάγονται από τις ΗΠΑ. Οι τελευταίες, βέβαια, ως μια από τις κυρώσεις τους προς την Ρωσία, απαγόρευσαν τις σχετικές εξαγωγές. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, Guardian, ως απάντηση στις ρωσικές κυρώσεις περιλαμβάνεται και η αναστολή της λειτουργίας του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης (GPS) στην περιοχή της Ρωσίας από τον Ιούνιο. 

Ads