Μπαράζ αποκαλύψεων ακολούθησε μετά τις δηλώσεις της Σοφία Μπεκατώρου που «έσπασε τη σιωπή» και μίλησε ανοιχτά για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από παράγοντα της ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας, καθώς άρχισαν να ανοίγουν τα στόματα και να έρχονται στο φως της δημοσιότητας ιστορίες γυναικών που έχουν βιώσει ανάλογα περιστατικά στον αθλητισμό.

Ads

Ηδη μετά την Μπεκατώρου, εξομολογήθηκαν τις δικές τους τραυματικές εμπειρίες η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ και η κολυμβήτρια τεχνικής κολύμβησης Ραμπέας Ιατρίδου, ενώ στην επιφάνεια έφερε τη δική της προσωπική ιστορία και η ιστιοπλόος Μαρίνα Ψυχογιού, η οποία μέσω του λογαριασμού της στο facebook περιγράφει με λεπτομέρειες πώς την προσέγγισε και πώς την παρενόχλησε σεξουαλικά μέλος της ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας.

Την ίδια στιγμή η ιστορία της Μεκατώρου οδήγησε κι άλλες γυναίκες εκτός αθλητισμού να μοιραστούν τον δικό τους γολγοθά. Στις καταγγελίες φοιτητριών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή τους, ήρθε να προστεθεί η καταγγελία απόφοιτης του Γεωλογικού για παρενόχληση από καθηγητή της δικής της σχολής.

Οι δράστες τις περισσότερες φορές νόμιζαν ότι είχαν «γλιτώσει» για χρόνια ολόκληρα χωρίς να αποκαλυφθεί η παραμικρή υπόνοια για τις πράξεις τους και εκείνες που είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση πίστευαν ότι οι δράστες δεν θα αντιμετώπιζαν ποτέ καμία συνέπεια. Μέχρι το κίνημα #me too.

Ads

Πρόκειται για ένα κοινωνικό κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης όπου οι άνθρωποι δημοσιοποιούν ισχυρισμούς για σεξουαλικά εγκλήματα. Η φράση «Me Too» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε αυτό το πλαίσιο το 2006, στο Myspace, από το θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης και την ακτιβίστρια Tarana Burke. 

Σκοπός του κινήματος αυτού είναι να πάρουν δύναμη γυναίκες που έχουν πέσει θύματα, μέσω της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης, μέσω της δύναμης σε αριθμούς, δείχνοντας ορατά πόσες γυναίκες έχουν επιβιώσει από σεξουαλική επίθεση και παρενόχληση, ειδικά στο χώρο εργασίας. Το κίνημα Me Too είναι ένας οργανισμός που φέρνει αλλαγή στην κοινωνία για γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά ή παρενοχληθεί. Αυτό το κίνημα έχει δώσει το θάρρος σε γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά να σηκωθούν ανάστημα, να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν για τα τραύματά τους.

Ωστόσο, το κίνημα άρχισε να γίνεται γνωστό και να κάνει τον γύρο του διαδικτύου χρόνια αργότερα, όταν τον Οκτωβρίο του 2017, όταν ο Ron Farrow, με τη βοήθεια των συναδέλφων του, Jodi Kantor και Megan Twohey των New York Times, έβγαλε τα «άπλυτα» του Harvey Weinstein, του ισχυρού άντρα του Hollywood, στη φόρα. Μέσα από ένα εκτενές ερευνητικό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο New Yorker, αποκάλυψε υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης δεκαετιών με δράστη τον πολυεκατομμυριούχο αμερικανό παραγωγό, συνιδρυτή της Miramax, αλλά και της The Weinstein Company.

Μετά την έκθεση των διαδεδομένων ισχυρισμών για σεξουαλική κακοποίηση εναντίον του Harvey Weinstein στις αρχές Οκτωβρίου 2017, το κίνημα άρχισε να γίνεται viral ως hashtag στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στις 15 Οκτωβρίου 2017, η Αμερικανίδα ηθοποιός Alyssa Milano δημοσίευσε στο Twitter, «Εάν όλες οι γυναίκες που έχουν παρενοχληθεί ή σε κακοποιηθεί σεξουαλικά έγραφαν το “#me too” ως κατάσταση, θα μπορούσαμε να δώσουμε στους ανθρώπους μια αίσθηση του μεγέθους του προβλήματος». Ακολούθησαν σύντομα πολλές δημοσιεύσεις και απαντήσεις από διασημότητες, όπως η Gwyneth Paltrow, η Ashley Judd, η Jennifer Lawrence και η Uma Thurman.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιοδικό Time ανακήρυξε «Πρόσωπο της Χρονιάς» για το 2017 τις γυναίκες που ξεκίνησαν την επανάσταση ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση, με τις Taylor Swift , Ashley Judd, Susan Fowler, Isabel Pascual και Adama Iwu να φιγουράρουν στο εξώφυλλο. Ο τίτλος ήταν «Silence Breakers».

Η ευρεία κάλυψη των μέσων ενημέρωσης και η συζήτηση για σεξουαλική παρενόχληση, ιδιαίτερα στο Χόλιγουντ, οδήγησαν σε απολύσεις, καθώς και σε κριτική και αντίδραση. Μια ανάλυση των New York Times διαπίστωσε ότι μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας για τον Γουάινσταιν, τουλάχιστον 200 επώνυμοι άνδρες έχασαν τη δουλειά τους από δημόσιους ισχυρισμούς για σεξουαλική παρενόχληση.

Αφού εκατομμύρια άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν τη φράση και το hashtag με αυτόν τον τρόπο στα αγγλικά, η έκφραση άρχισε να εξαπλώνεται σε δεκάδες άλλες γλώσσες.  Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ιταλίας με το hashtag #quellavoltache (quella volta che σημαίνει “εκείνη την ώρα”) στις 12 Οκτωβρίου του 2017 ως απάντηση στο bullying και στις άγριες επιθέσεις που δέχθηκε η Asia Argento, ενώ και ακόμα και στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας το hashtag #UykularınızKaçsın (#MayYouLoseSleep) οι επιζήσασες, έχουν αρχίσει καταθέτουν εμπειρίες σεξουαλικής παρενόχλησης και επίθεσης και διευκρινίζουν ότι δεν μιλούσαν πριν από φόβο και ντροπή. 

Υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη στον αθλητισμό

  • Γυμναστική – ΗΠΑ

Ο πρώην γιατρός της γυμναστικής ομοσπονδίας των ΗΠΑ, Λάρι Νάσαρ, καταδικάστηκε σε 60 έτη φυλάκισης, μετά τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης περισσότερων από 100 αθλητριών κατά τη διάρκεια των τριών δεκαετιών της θητείας του σε αυτό το πόστο.

Μεταξύ των θυμάτων του οι ΜακΚάιλα Μαρόνεϊ, Άλι Ρέισμαν και Γκάμπι Ντάγκλας, οι οποίες είχαν διακριθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μετά την αποκάλυψη η ομοσπονδία των ΗΠΑ υιοθέτησε μια νέα «πολιτική ασφαλούς αθλητισμού», η οποία απαιτεί «υποχρεωτική αναφορά» υποψιών σεξουαλικής κακοποίησης.

Έχει υποβληθεί αστική αγωγή για λογαριασμό 100 περίπου θυμάτων του Νάσαρ, ενώ ο δικηγόρος τους, Τζον Μάνλι, υπολόγισε ότι ο συνολικός αριθμός θα μπορούσε να φτάσει τα 160.

  • Αγγλικό ποδόσφαιρο

Η Αγγλία κλονίστηκε από ένα κύμα ισχυρισμών για σεξουαλική κακοποίηση, που επηρεάζουν κυρίως το ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο από το Συμβούλιο των Αρχηγών της Εθνικής Αστυνομίας, 741 θύματα έχουν παρουσιάσει λεπτομερείς ισχυρισμούς που ελήφθησαν από την έρευνα της Βρετανίας για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών με την ονομασία «Operation Hydrant».

Το ποδόσφαιρο βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας, με 328 συλλόγους από την Premier League έως τις χαμηλότερες κατηγορίες να διερευνώνται.
Αρκετοί πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές έχουν εμφανιστεί δημοσίως για να ισχυριστούν κακοποίηση στα χέρια των προπονητών νέων, με τον Άντι Γούντγουορντ να αποκαλύπτει ότι κακοποιήθηκε από έναν καταδικασμένο κακοποιό ανηλίκων.

Η FA διενεργεί επίσης ανεξάρτητη επανεξέταση σχετικά με ισχυρισμούς κακοποίησης κατά τα έτη πριν από το 2005.

Αν και το ποδόσφαιρο είναι στο επίκεντρο της βρετανικής έρευνας, άλλα αθλήματα έχουν εμπλακεί σε 27 παραπομπές. Αυτά περιλαμβάνουν μπάσκετ, ράγκμπι, γυμναστική, πολεμικές τέχνες, τένις, πάλη, γκολφ, ιστιοπλοΐα, αθλητισμό, κρίκετ και κολύμβηση.

  • Κολύμβηση – ΗΠΑ

Η κολυμβητική ομοσπονδία των ΗΠΑ «βυθίστηκε» σε σκάνδαλο το 2010, όταν μια έρευνα αποκάλυψε πολλές περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης διαφόρων μορφών από προπονητές.

Οι αποκαλυφθείσες υποθέσεις αφορούσαν τον Αντι Κινγκ, έναν προπονητή που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 40 ετών, αφού οι Αρχές ανακάλυψαν ένα μοτίβο σεξουαλικής κακοποίησης που εκτείνεται σε τρεις δεκαετίες σε συλλόγους από τη Δυτική Ακτή και αφορούσε περισσότερες από δώδεκα έφηβες – μια εκ των οποίων αποκάλυψε ότι είχε προχωρήσει σε άμβλωση σε ηλικία 14 ετών, αφού πρώτα είχε μείνει έγκυος.

Μια άλλη υπόθεση αφορούσε έναν προπονητή που εγκατέστησε μια μυστική κάμερα για μαγνητοσκόπηση νεαρών κολυμβητριών.

Ενώ περισσότεροι από 100 προπονητές υποχρεώθηκαν να σταματήσουν να εργάζονται για κολέγια που συνδέονται με την κολύμβηση, η ομοσπονδία κατηγορήθηκε για ανεπαρκή απάντηση στις καταγγελίες ότι σε ορισμένες περιπτώσεις επέτρεπαν σε προπονητές να αποφύγουν τις κατηγορίες και τις Αρχές και να μετακινηθούν σε νέες πόλεις, όπου τελικά συνέχισαν το… έργο τους.