Ο καταυλισμός των προσφύγων στο Καλάι της Γαλλίας δεν χαρακτηρίζεται άδικα και «ζούγκλα». Περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες ζουν έχουν βρει πρόχειρο κατάλυμα εκεί, κάτω από άθλιες συνθήκες, περιμένοντας το πράσινο φως για να περάσουν στη Βρετανία.

Ads

Την ίδια στιγμή που η προσφυγική κρίση κορυφώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Γαλλία δίνει διορία σε 1.000 από αυτούς να φύγουν μέσα σε μία εβδομάδα, καθώς σκοπεύει να ισοπεδώσει τον μισό περίπου καταυλισμό.

Το μήνυμα των γαλλικών αρχών ήταν σαφές: 1.000 πρόσφυγες θα πρέπει να φύγουν μέσα σε μία εβδομάδα από το νότιο τμήμα του προσφυγικού καταυλισμού.

Μιλώντας στην εφημερίδα Le Monde, η Φαμπιέν Μπούτσιο, νομάρχης του Καλαί είπε ότι σκοπεύει να μειώσει στο μισό το μέγεθος του προσφυγικού καταυλισμού στο Καλαί. «Έχει έρθει η ώρα να προχωρήσετε, κανείς δεν πρέπει να ζει στο νότιο τμήμα του καταυλισμού, όλοι πρέπει να φύγουν από αυτό το τμήμα» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ads

Η ίδια είπε ότι θα προσφερθεί στους πρόσφυγες θέση σε εγκαταστάσεις με κοντέινερ που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Εναλλακτικά, η ίδια είπε ότι οι πρόσφυγες θα λάβουν βοήθεια προκειμένου να ταξιδέψουν σε άλλα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη Γαλλία.

«Νομίζω ότι είναι χρέος μας να μειώσουμε τον αριθμό των προσφύγων που ζουν εκείσε 2.000 άτομα που θα ζουν σε έναν οργανωμένο και αξιοπρεπή καταυλισμό. Πρόκειται για αποδεκτό αριθμό για τον τοπικό πληθυσμό» είπε η ίδια στη Le Monde. 

Σημείωσε ότι στόχος της είναι να συμφωνήσουν οι πρόσφυγες να φύγουν, προκειμένου να μην διωχθούν με τη βία.