Η πρώτη απάντηση για το τρομοκρατικό χτύπημα που βύθισε στο σκοτάδι την Πόλη Φωτός δεν άργησε να έρθει από τη Γαλλία, που το βράδυ της Κυριακής «σφυροκόπησε» την Ράκα, την «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ads

Στην επιχείρηση συμμετείχαν δέκα γαλλικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν ταυτόχρονα από την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έριξαν συνολικά 20 βόμβες.

 «Ο πρώτος στόχος που καταστράφηκε χρησιμοποιούνταν από το Ισλαμικό Κράτος ως κέντρο διοίκησης, κέντρο στρατολόγησης τζιχαντιστών και αποθήκη όπλων και πυρομαχικών. Ο δεύτερος στόχος στέγαζε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών» ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η Γαλλία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στη Συρία προκειμένου να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος, διαβεβαίωσε άλλωστε χθες ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, στον απόηχο των αιματηρών επιθέσεων στο Παρίσι.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TF1, ο Γάλλος πρωθυπουργός  δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο με τους τρομοκράτες και θα απαντήσουμε», περιγράφοντας το Ισλαμικό Κράτος ως έναν πολύ οργανωμένο εχθρό.

Ads

Νωρίτερα την Κυριακή, οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Γαλλίας συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους να εντείνουν τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ και ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν «συμφώνησαν για τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να κάνουν οι αμερικανικές και οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις ώστε να εντείνουν περαιτέρω τη στενή συνεργασία τους στον αγώνα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ.

Ήταν η δεύτερη φορά που οι δύο υπουργοί συνομιλούν τηλεφωνικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής.