Στο επίκεντρο έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) βρίσκεται η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν, για τον ρόλο που διαδραμάτισε η ίδια σε ύποπτες διαπραγματεύσεις αγοράς εμβολίων κατά της πανδημίας.

Ads

Με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς ή των εγκλημάτων κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι διερευνά την υπόθεση αγορά εμβολίων κατά του Covid-19 από την ΕΕ. Επίσης, σημείωσε ότι η έρευνα προκλήθηκε λόγω του ύψιστου ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης και συμπλήρωσε ότι προς το παρόν δεν θα δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ωστόσο, όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο γεγονός ότι η έρευνα θα ξεκινήσει από την εξέταση των μηνυμάτων που αντάλλαξαν η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον επικεφαλής της Pfizer Αλβέρτο Μπουρλά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την προκαταρκτική αγορά εμβολίων, σύμφωνα με όσα η ίδια η πρόεδρος είχε δηλώσει στους New York Times.

Ειδικότερα, η αμερικανική εφημερίδα είχε κάνει από τον Απρίλιο του 2021 αναφορές σε γραπτά μηνύματα SMS που αντάλλαξε η κυρία Φον ντερ Λάιεν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, για την αγορά έως και 4,2 δις εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων.

Ads

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Ευρωπαίος Συνήγορος του Πολίτη καταλόγισε κακοδιαχείριση στην Κομισιόν για την υπόθεση της ανταλλαγής των γραπτών μηνυμάτων. Από την πλευρά της η Κομισιόν μέχρι στιγμής αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα γραπτά μηνύματα της γερμανίδας πολιτικού προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «δεν τηρούνται προσωρινά εφήμερα έγγραφα». Πάντως εκπρόσωπος της Κομισιόν υποστήριξε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η κυρία Φον ντερ Λάιεν «δεν διαπραγματεύτηκε για τα συμβόλαια».

Τους χειρισμούς της κυρίας Φον ντερ Λάιεν είχε θέσει στο στόχαστρο και το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ το οποίο τον Σεπτέμβριο δημοσίευσε έκθεση όπου συμπεραίνεται ότι η Επικεφαλής της Κομισιόν παρέκκλινε από τους καθιερωμένους ευρωπαϊκούς κανόνες στη διαπραγμάτευσή της με την αμερικανική εταιρεία.

Για όλα τα άλλα εμβόλια οι συμφωνίες που υπογράφησαν από την ΕΕ μεταξύ 2020 και 2021 ακολούθησαν διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ μιας κοινής ομάδας, αποτελούμενη από αξιωματούχους από την Επιτροπή και επτά χώρες μέλη της ΕΕ και των εταιρειών. Το αποτέλεσμα μεταφέρθηκε στη συνέχεια σε ένα διοικητικό συμβούλιο εμβολίων αποτελούμενο από εκπροσώπους και των 27 κρατών μελών της ΕΕ που το υπέγραψαν.

Ωστόσο, αυτή η καθιερωμένη διαδικασία δεν ακολουθήθηκε στην περίπτωση της μεγαλύτερης σύμβασης της ΕΕ, λέει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αντίθετα, η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διεξήγαγε προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση τον Μάρτιο και παρουσίασε τα αποτελέσματα η ίδια στο διοικητικό συμβούλιο τον Απρίλιο.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τις άλλες διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις, η Επιτροπή αρνήθηκε να παράσχει αρχεία των συζητήσεων με την Pfizer, είτε υπό μορφή πρακτικών, ονομάτων εμπειρογνωμόνων που ζητήθηκαν, συμφωνηθέντων όρων ή άλλων αποδεικτικών στοιχείων. «Ζητήσαμε από την Επιτροπή να μας παράσχει πληροφορίες σχετικά με τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για αυτή τη συμφωνία», έγραφαν οι συντάκτες της έκθεσης. «Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία».