Η μάχη στην Τρίπολη συνεχίζεται με τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι να έχουν τοποθετήσει άρματα μάχης δίπλα στο συγκρότημα που βρίσκεται η έδρα της Κυβέρνησης, το οποίο πολιορκείται από δυνάμεις των εξεγερμένων. Οι τελευταίοι, έχουν καταλάβει την Πράσινη Πλατεία και το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, πυροδοτώντας πανηγυρισμούς σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα μάλιστα, με δηλώσεις του Μαχμούντ Νάκουχ, Λίβυου επιτετραμμένου, που ηγείται της λιβυκής διπλωματικής αντιπροσωπείας στο Λονδίνο, “οι δυνάμεις των εξεγερμένων ελέγχουν τώρα, το 95% της πρωτεύουσας της Λιβύης». Εν τω μεταξύ, ενώ ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι αγνοείται, ο ηγέτης του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου δηλώνει ότι «Η εποχή του Καντάφι τελείωσε». Από τη μεριά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, κάλεσε τους μέχρι στιγμής καθεστωτικούς “Να σταματήσουν να μάχονται και να επιτρέψουν τη μεταβίβαση της εξουσίας”.

Ads

Αυτό δήλωσε ο ηγέτης του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, του κύριου πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων στη Λιβύη, Μουστάφα Αμπντουλ Τζαλίλ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο νωρίτερα στη Βεγγάζη.

Όπως πρόσθεσε, όμως, οι συμπατριώτες του θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η μακρά περίοδος που βρίσκεται μπροστά τους δεν θα είναι στρωμένη με ρόδα, καθώς θα έχουν να αντιμετωπίσουν «προκλήσεις και ευθύνες». Τέλος, επίσης δήλωσε: «Είμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής, και θα εργαστούμε για να πραγματώσουμε τις αρχές στις οποίες βασίστηκε αυτή η επανάσταση: Την ελευθερία, την ισότητα, την δικαιοσύνη, την δημοκρατία και την διαφάνεια σε ένα μετριοπαθές ισλαμικό πλαίσιο».

Παράλληλα, η έδρα της κυβέρνησης, Μπαμπ αλ-Αζιζίγια, βρίσκεται ακόμη, στην κατοχή των δυνάμεων του Καντάφι. Από νωρίς το πρωί, όμως, έχει ξεκινήσει η μάχη με σφοδρές ανταλλαγές πυρών να μαίνονται γύρω της. Σύμφωνα με το Al Jazeera, τανκ βγαίνουν από το συγκρότημα και ρίχνουν όλμους στη γύρω περιοχή.

Ads

«Η κατάσταση δεν είναι σταθερή. Υπάρχει ανταλλαγή πυρών παντού. Οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν σταθμεύσει άρματα μάχης στο λιμάνι και στην οδό Αλ Σαρίν, κοντά στο Μπαμπ αλ-Αζιζίγια (το συγκρότημα του Καντάφι» δήλωσε αξιωματούχος των εξεγερμένων στο πρακτορείο Reuters.

Όπως είπε, οι αντικαθεστωτικοί είναι «παντού» στην Τρίπολη, τονίζοντας όμως, ότι οι δυνάμεις του Καντάφι αντιστέκονται, λέγοντας επίσης, ότι «Το βασικό πρόβλημα είναι οι ελεύθεροι σκοπευτές του Καντάφι».

Επίσης ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά θύματα ανάμεσα στους εξεγερμένους:
«Υπάρχει μεγάλος αριθμός μαρτύρων, ανάμεσα σε αυτούς ο αδελφός μου και δύο γείτονές μου» δήλωσε.

Η τύχη του Μουαμάρ Καντάφι παραμένει άγνωστη, αν και ανεπιβεβαίωτες διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο συνταγματάρχης ήταν μέσα στο συγκρότημα. Φήμες όμως αναφέρουν, εκτός άλλων “σεναρίων”, ότι ο Λίβυος ηγέτης εγκατέλειψε την Τρίπολη στη διάρκεια της νύχτας με προορισμό το Γκανταμές, από όπου θα φυγαδευόταν στην Αλγερία. Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης (NTC) δήλωσε, όμως, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya ότι κανείς δεν έχει γνώση, που μπορεί να βρίσκεται ο Καντάφι.

Σύμφωνα ωστόσο, με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου συνταγματάρχη Ντέιβιντ Λέιπαν, ο Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται ακόμη στην Λιβύη. Μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε ότι “Πιστεύουμε ότι βρίσκεται ακόμη στην χώρα. Δεν έχουμε κάποια πληροφορία που να δείχνει ότι θα εγκαταλείψει την χώρα”. Επίσης, αναφορικά με την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στην Λιβύη, ο συνταγματάρχης Λέιπαν δήλωσε πως “Η ύπαρξη μιας μεταβατικής αποστολής υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ ή άλλων, δε θα περιλαμβάνει Αμερικανούς στρατιώτες στο έδαφος. Αυτό δε θα αλλάξει τη θέση μας”.

Εν τω μεταξύ, οι αντικαθεστωτικοί συνέλαβαν τον Σαϊφ, γιο του Καντάφι, ενώ σε κατ’ οίκον περιορισμό είχαν θέσει και τον μεγάλο του γιο Μοχάμαντ, ο οποίος όμως κατάφερε αργότερα να διαφύγει.

Ένας από τους γιους του Καντάφι, ο Χαμίς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι ήδη νεκρός. Ο Χαμίς, ήταν ηγέτης μιας στρατιωτικής δύναμης προς το κέντρο της Τρίπολης, όπως έχουν αναφέρει από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, σύμφωνα με πηγές αντικαθεστωτικών.

Επιπλέον, το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο έχει μεταδώσει, ότι ένας ακόμα από τους γιους του Καντάφι, ο Αλ-Μουτασίμ, βρίσκεται μέσα στο συγκρότημα.

Ισχύουν προς το παρόν οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Λιβύης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη, διατηρεί τις κυρώσεις σε βάρος της λιβυκής κυβέρνησης, αλλά όπως δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν ’στον “Προς το παρόν οι κυρώσεις παραμένουν, αλλά μπορούμε να τις άρουμε οποιαδήποτε στιγμή”. Κάπου 50 λιβυκές οντότητες αποτελούν στόχο των ευρωπαϊκών κυρώσεων και πάνω από 30 λίβυοι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν μέτρα, όπως π.χ. πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Μεταφέρεται στην Τρίπολη το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο

Το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, το οποίο έχουν συγκροτήσει στη Βεγγάζη οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, θα μεταφερθεί στην Τρίπολη, όπως έγινε γνωστό μετά από δηλώσεις στο Λονδίνο του Λίβυου επιτετραμμένου, που ηγείται της λιβυκής διπλωματικής αντιπροσωπείας. «Το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο θα μεταφερθεί σύντομα από τη Βεγγάζη στην Τρίπολη και θα ορίσει νέα μεταβατική κυβέρνηση στη χώρα», δήλωσε ο Μαχμούντ Νάκουχ σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα μάλιστα, με επιπλέον δηλώσεις του Νάκουχ, συγκεκριμένα για τον Καντάφι, οι δυνάμεις των εξεγερμένων «θα σηκώσουν κάθε πέτρα για να τον βρουν, να τον συλλάβουν και να τον δικάσουν». Σύμφωνα με τον Νάκουχ, «υπάρχουν ακόμα θύλακοι αντίστασης, αλλά οι δυνάμεις των εξεγερμένων ελέγχουν τώρα το 95% της Τρίπολης».

Κατέλαβαν και τα γραφεία της δημόσιας τηλεόρασης

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Jamahiriyah της Λιβύης σταμάτησε να εκπέμπει σήμερα ενώ εκπρόσωπος των εξεγερμένων δήλωσε ότι «Οι επαναστάτες κατέλαβαν το κτίριο της τηλεόρασης, αφού σκότωσαν τους στρατιώτες που το είχαν περικυκλώσει. Βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχό τους».

Μάχες κοντά στα σύνορα με την Τυνησία

Δυνάμεις πιστές στον Καντάφι ενεπλάκησαν σε σφοδρές μάχες με εξεγερμένους στην Μπουκάμας, σχεδόν 17 χλμ. από τα σύνορα με την Τυνησία, σύμφωνα με είδηση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, που εδρεύει στο Ντουμπάι. Επιπλέον όπως μεταδόθηκε, δυνάμεις του Καντάφι πλήττουν με βαρύ πυροβολικό τους εξεγερμένους ώστε να τους εμποδίσουν να φθάσουν στο συνοριακό φυλάκιο της Ρας Τζαντίρ.

Συνωμοσία της Λιβύης για βομβαρδισμό αραβικής πρεσβείας

Ένας Λίβυος στρατιώτης παραδόθηκε στις τυνησιακές αρχές στην Τύνιδα αποκαλύπτοντας ότι ο στρατός του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι τον έστειλε για να πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση σε κάποια αραβική πρεσβεία στην πρωτεύουσα, ανακοίνωσε ο στρατός της Τυνησίας.

“Την αποκάλυψη αυτή έκανε στον τυνησιακό στρατό ο Λίβυος αξιωματικός Αμπντ Εραζάκ αλ Ράτζχι”, ανέφερε ο Μοχτάρ Νασρ, αξιωματούχος του τυνησιακού στρατού. Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η πρεσβεία μιας αραβικής χώρας χωρίς να διευκρινίσει ποια ακριβώς.

ΟΗΕ: “Να σταματήσουν να μάχονται και να επιτρέψουν τη μεταβίβαση της εξουσίας”

Να σταματήσουν να μάχονται και να επιτρέψουν τη μεταβίβαση της εξουσίας κάλεσε τους μέχρι στιγμής καθεστωτικούς, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Πρόσθεσε ακόμη πως όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ είναι υποχρεωμένα να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του Καντάφι, του γιου του Σαΐφ Αλ Ισλάμ αλλά και του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του καθεστώτος. Εν τω μεταξύ, οι εξεγερμένοι έχουν αφήσει να εννοηθεί πως μπορεί να μην παραδώσουν στο Διεθνές Δικαστήριο τους δύο γιους του Καντάφι, τους οποίους έχουν συλλάβει, αλλά να τους δικάσουν στη Λιβύη.

“Το καθεστώς Καντάφι φτάνει στο τέλος του” δήλωσε ο Ομπάμα

“Το καθεστώς Καντάφι φτάνει στο τέλος του”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, από το Μάρθας Βίνεγιαρντ, στη Μασαχουσέτη, όπου κάνει οικογενειακές διακοπές. Όπως πρόσθεσε “Το μέλλον της Λιβύης βρίσκεται στα χέρια του λαού της”, καλώντας τον Καντάφι να ανακοινώσει “σαφώς ότι εγκαταλείπει την εξουσία”.

Συγχρόνως, ο αμερικανός πρόεδρος Barack Obama δεν έχει αλλάξει θέση όσον αφορά την αντίθεσή του στην ανάπτυξη αμερικανικών χερσαίων στρατευμάτων στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

«Το καθεστώς Καντάφι καταρρέει»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σε δηλώσεις του για την Λιβύει τόνισε ότι «το καθεστώς του Καντάφι καταρρέει» προσθέτοντας ότι ο ηγέτης της Λιβύης πρέπει να διατάξει κατάπαυση του πυρός άνευ όρων, εγκαταλείποντας την εξουσία «μια για πάντα». Συγχρόνως είπε ότι επιθυμεί να δει τον Καντάφι ενώπιον της δικαιοσύνης, προσθέτοντας όμως, ότι είναι θέμα που αφορά τους Λίβυους.

Τέλος, κάλεσε τους εξεγερμένους να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και να αποφύγουν τα αντίποινα, υποσχόμενος πως η Βρετανία θα απελευθερώσει σύντομα τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης.

Κατεπείγουσα Σύνοδος της Αφρικανικής Ένωσης

Η Αφρικανική Ένωση συγκάλεσε κατεπείγουσα Σύνοδο σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη εντός της ημέρας, σύμφωνα με αξιωματούχους της Επιτροπής της ΑΕ, καθώς οι εξεγερμένοι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στην ανατροπή του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι μετά από 42 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία και μετά 6 μήνες συνεχόμενου εμφυλίου πολέμου.

Η κατεπείγουσα σύνοδος του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφαλείας της Ένωσης έχει αποφαστιστεί για τις 16:30 (ώρα Ελλάδας) στην έδρα της ΑΕ στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα.

Όπως δήλωσε και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ αλ Αράμπι, δήλωσε “πλήρη αλληλεγγύη στις εξελισσόμενες προσπάθειες του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου”, κύριου πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων, ενώ “ευχήθηκε να επιτύχουν να φέρουν μια νέα εποχή” στη Λιβύη, όπως και να “διατηρήσουν την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης, όπως και την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία” της χώρας.

Παράλληλα, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι η σημαία του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου κυματίζει στην πρεσβεία της Λιβύης στο Αλγέρι. Η Αλγερία, η οποία έχει εκτεταμένα σύνορα με τη Λιβύη, δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο ούτε κάλεσε τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία.


Ο ΟΗΕ κάνει επίσης έκκληση για ασφάλεια των υπηκόων τρίτων χωρών στη Λιβύη

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση στη Λιβύη, να μεριμνήσουν για την προστασία χιλιάδων υπηκόων τρίτων χωρών που έχουν εγκλωβιστεί στην Τρίπολη αλλά και σε άλλες περιοχές εξαιτίας των μαχών.

«Χιλιάδες υπήκοοι τρίτων χωρών θα αισθάνονται μεγάλο φόβο και αβεβαιότητα αυτές τις ώρες», τόνισε. «Έχουμε δει σε προηγούμενα στάδια αυτής της κρίσης ότι αυτά τα άτομα, κυρίως οι Αφρικανοί, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε εχθροπραξίες ή πράξεις εκδίκησης. Είναι πολύ σημαντικό αυτές τις κρίσιμες στιγμές να επικρατήσει το ανθρωπιστικό δίκαιο και οι αλλοδαποί – συμπεριλαμβανομένων προσφύγων και μεταναστών εργατών – να προστατευθούν πλήρως» πρόσθεσε ο κ. Γκουτέρες.

Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες εργάτες, αλλά και άτομα με ανάγκες διεθνούς προστασίας , έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Λιβύη καταφεύγοντας σε γειτονικές χώρες κατά τη διάρκεια της συνεχούς διαμάχης. Ωστόσο, εκτιμάται ότι πολλές δεκάδες χιλιάδες παραμένουν στην Τρίπολη αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Τους αντικαθεστωτικούς της Λιβύης αναγνώρισε η Αίγυπτος

Η Αίγυπτος αναγνωρίζει την πολιτική οντότητα των εξεγερμένων της Λιβύης, το CNT (Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο), ως νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, ανακοίνωσε σήμερα ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Αμρ.

Νταβούντογλου: Μάθημα για όλους οι εξελίξεις στη Λιβύη

«Η αλλαγή που συντελείται στη Λιβύη σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του λαού, μετά εκείνες της Αιγύπτου και της Τυνησίας, θα πρέπει να δώσουν ένα μάθημα σε όλους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούντογλου στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στην Addis Ababa της Αιθιοπίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Anatolia.

Πρόσθεσε επίσης ότι «Οι ηγέτες και άλλων κρατών πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι θα βρίσκονται στην εξουσία για όσο ικανοποιούν τα αιτήματα του λαού».

Διαδηλωτές στην πρεσβεία της Λιβύης κατεβάζουν τη σημαία του καθεστώτος Καντάφι

Εν απουσία του πρέσβη, εισέβαλαν διαδηλωτές στην πρεσβεία της Λιβύης, στο παλαιό Ψυχικό τα οποία ήταν μέλη της λιβυκής κοινότητας που διαμένουν στην Αθήνα. Oι διαδηλωτές εισέβαλαν στην πρεσβεία και κατέστρεψαν αντίγραφα από το «Πράσινο Βιβλίο» του Μ. Καντάφι, έγραψαν συνθήματα σε τοίχους, ενώ ξήλωσαν την ταμπέλα της πρεσβείας.

Τέλος, κατέβασαν την μέχρι στιγμής, επίσημη σημαία της χώρας και ύψωσαν στη θέση της τη σημαία του Μεταβατικού Συμβουλίου των εξεγερμένων.

Παραμένουν ακόμα συγκεντρωμένα περίπου 25 άτομα θεωρώντας δεδομένη την πτώση του καθεστώτος Καντάφι και ζητώντας την τιμωρία του ιδίου και της οικογένειάς του.