«Όχι» είπε η εκλογική επιτροπή της Βολιβίας στην υποψηφιότητα του Έβο Μοράλες για μια έδρα στη Γερουσία στις εκλογές της 3ης Μαΐου.

Ads

Το ανώτατο εκλογοδικείο ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπει στον πρώην πρόεδρο να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία επειδή δεν πληροί όλους τους όρους που απαιτούνται και, συγκεκριμένα, δεν είναι «μόνιμος κάτοικος» της Βολιβίας.

Κι αυτό τη στιγμή που ο Έβο Μοράλες εκδιώχθηκε από τη χώρα – έχοντας εκλεχθεί εκ νέου – μετά από «υπόδειξη» του στρατού και αφού είχε καταγγείλει την ενορχήστρωση πραξικοπήματος από την αντιπολίτευση εναντίον του. 

Στον Μοράλες είχε απαγορευτεί – με νόμο της Τζανίνε Άνιες που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος της Βενεζουέλας – να διεκδικήσει νέα θητεία στο ανώτατο αξίωμα στις προεδρικές εκλογές. Έτσι έβαλε υποψηφιότητα για τη Γερουσία που μάλιστα είχε εγκριθεί αρχικά.

Ads

Ο Έβο Μοράλες χαρακτήρισε τη νέα απόφαση εναντίον του «πλήγμα για τη Δημοκρατία». 

«Η απόφαση του Ανώτατου Εκλογοδικείου είναι πλήγμα για τη δημοκρατία», ανέφερε ο Μοράλες μέσω Twitter. «Τα μέλη [της εκλογικής επιτροπής] γνωρίζουν ότι εκπληρώνω όλες τις προϋποθέσεις ώστε να είμαι υποψήφιος».

Σκοπός της απόφασης της εκλογικής επιτροπής, έκρινε ακόμη ο Έβο Μοράλες, είναι να υποστεί πλήγμα το κόμμα του, το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), το οποίο εξακολουθεί να συγκεντρώνει την μεγαλύτερη στήριξη του λαού της Βολιβίας.