Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην κατάργηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή που είχε ανακοινωθεί λίγες ημέρες νωρίτερα, σηματοδοτώντας την «πρώτη ήττα» της Λιζ Τρας.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση του μέτρου είχε προκαλέσει «αναταράξεις» στις αγορές της Βρετανίας.

Διαβάστε επίσης: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς θέλουν την παραίτηση της Λιζ Τρας και του υπουργού Οικονομικών

«Είναι ξεκάθαρο ότι η κατάργηση του φορολογικού συντελεστή του 45% επισκίασε την αποστολή μας να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της χώρας μας. Κατά συνέπεια ανακοινώνω ότι δεν θα προχωρήσουμε. Το καταλάβαμε και ακούσαμε», ανέφερε στο Twitter o Κουάρτενγκ.

Ads

«Αυτό θα μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή των βασικών στοιχείων του σχεδίου μας ανάπτυξης. Αρχικά η επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας», εξήγησε ο υπουργός. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα κοστίσει 60 δισεκ. λίρες για έξι μήνες, αν και πρόκειται να έχει διάρκεια δύο χρόνια για τα νοικοκυριά.

Διαβάστε επίσης: Τα μέτρα της Τρας οδηγούν την βρετανική οικονομία στην «τέλεια καταιγίδα» και τους Εργατικούς στην εξουσία

Λίγο αργότερα μιλώντας στο BBC, όταν ρωτήθηκε αν θα παραιτηθεί, απάντησε: «Καθόλου», παράλληλα ο Κουάρτενγκ αρνήθηκε να παραδεχθεί ότι η πρότασή του ήταν λάθος. «Αυτό που παραδέχομαι είναι, ότι κατέληξε να είναι ένας μεγάλος περισπασμός από ένα ισχυρό πακέτο» μέτρων.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων λιτότητας, ο Βρετανός υπουργός σχολίασε ότι «δεν το πιστεύω καθόλου». «Πιστεύω ότι προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη της οικονομίας» πρόσθεσε.