Την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης δικαστηρίου των ΗΠΑ για την αποπληρωμή του συνολικού της χρέους προς δυο κερδοσκοπικά ταμεία επιδιώκει η Αργεντινή. Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε μια «τεχνική χρεοκοπία». Σε επιστολή τους προς τον Αμερικανό δικαστή, οι δικηγόροι της Αργεντινής δηλώνουν ότι η αναστολή της απόφασης θα επιτρέψει την έναρξη «διαπραγματεύσεων με καλή πίστη» μεταξύ της χώρας και των πιστωτών της «ώστε να υπάρξει μια συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές», όπως δήλωσε και η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες.

Ads

Το 2001, όταν η χώρα χρεοκόπησε, οι περισσότεροι επενδυτές προσπάθησαν απεγνωσμένα να πουλήσουν «όσο-όσο» τα ομόλογα που διέθεταν. Η NML Capital, μια από τις δύο εταιρείες που δικαίωσε τώρα η αμερικανική δικαιοσύνη, κινήθηκε όμως διαφορετικά: αγόρασε μεγάλες ποσότητες ομολόγων της Αργεντινής σε εξευτελιστικές τιμές, αδιαφορώντας πλήρως για το γεγονός ότι η χώρα κήρυξε στάση πληρωμών, ελπίζοντας ή και ποντάροντας στο ότι κάποια στιγμή στο μέλλον η χώρα θα είναι σε θέση ή θα αναγκαστεί να αποπληρώσει τα χρέη της. Το 2005 και το 2010 οι πιστωτές της Αργεντινης συμφώνησαν με την πρόταση της κυβέρνησης να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους. Το 93 % εξ αυτών, συμφώνησαν να τους επιστραφεί μόλις το 1/3 των αξιώσεών τους. Το 7 % των ιδιωτών πιστωτών όμως, ανάμεσά τους και η NML Capital, αρνήθηκαν.

Διαβάστε επίσης: Αργεντινή: Δεν πληρώνουμε τους «γύπες»

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απεφάνθη την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Αργεντινή πρέπει να αποπληρώσει 1,3 δις δολάρια στα δυο επενδυτικά ταμεία, και όσο δεν το κάνει δεν της επιτρέπεται να να καταβάλει τις προκαθορισμένες για τις 30 Ιουνίου πληρωμές τόκων στα αναδιαρθρωμένα ομόλογα. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με την Deutsche Welle καθεστώς «τεχνικής χρεοκοπίας». Επίσης, εάν δεν γίνει δεκτή η εισήγηση των δικηγόρων από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα ανοίξει ο δρόμος και για τους υπόλοιπους πιστωτές που δεν δέχθηκαν το κούρεμα να διεκδικήσουν άμεσα τα χρήματά τους.  

Ads

Το συνολικό ύψος των απαιτήσεων ανέρχεται στα 15 δις δολάρια, ένα ποσό το οποίο δεν μπορεί να καλύψει στην παρούσα φάση η Αργεντινή καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας κυμαίνονται στα 22,3 δις δολάρια