Σε τετραπλή έκδοση ομολόγων ύψους 16,5 δισ. δολαρίων προχώρησε την Τρίτη η Αργεντινή, επιστρέφοντας στις αγορές έπειτα από 15 χρόνια και αφού συγκέντρωσε προσφορές άνω των 68 δισ. δολαρίων.

Ads

Το επιτόκιο για το 10ετές ομόλογο ύψους 6,5 δισ. δολαρίων διαμορφώθηκε στο υψηλό επίπεδο του 7,5%, για το 3ετές ομόλογο των 2,75 δισ. δολαρίων στο 6,25%, για το 5ετές ύψους 4,5 δισ. δολαρίων στο 6,875% και για το 30ετές ομόλογο των 2,75 δισ. δολαρίων στο 7,625%.

Στόχος της κυβέρνησης της Αργεντινής είναι να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για την αποπληρωμή των hedge funds, που είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στο κούρεμα χρέους μετά την οικονομική κατάρρευση της χώρας το 2001. Ύστερα από μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη, η νέα κυβέρνηση του νεοφιλελεύθερου Μαουρίτσιο Μάκρι κατέληξε σε συμφωνία με τους αποκαλούμενους και «γύπες» των αγορών για την αποπληρωμή τους.

Την έκδοση των αργεντίνικων ομολόγων έχουν αναλάβει οι Deutsche Bank, HSBC, JPMorgan και Santander. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εκδόσεις κρατικών τίτλων αναπτυσσόμενης χώρας τα τελευταία 20 χρόνια και τα αποτελέσματά αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη. 

Ads