Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος και η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να βελτιώσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αν όλες οι χώρες της ευρωζώνης δεν κάνουν το καθήκον τους, επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ads

“Δεν είμαστε έτοιμοι να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε τον μηχανισμό βοήθειας αν όλες οι χώρες της ευρωζώνης δεν βάλουν το λιθαράκι τους” ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.

“Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος, όλοι πρέπει να κάνουν την δουλειά τους” πρόσθεσε, καλώντας τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο ζήτημα της μείωσης του δημόσιου χρέους τους. Ακόμη, ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι από τις 17 χώρες της ευρωζώνης μόνο έξι, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο, έχουν την καλύτερη δυνατή πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ.

Με δηλώσεις του χθες το απόγευμα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ παραδέχθηκε ότι κυκλοφορούν σενάρια εδώ και καιρό τα οποία κάνουν λόγο για συνολική και οριστική εξεύρεση λύσης στην κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη και ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Ιρλανδία. Οπως ανέφερε ο ίδιος στο Βερολίνο, «δεν υπάρχει έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων, αλλά υπάρχει ανάγκη μιας συνολικής στρατηγικής. Στη διαμόρφωση της στρατηγικής αυτής η γερμανική κυβέρνηση θα συμβάλει με τις δικές της δυνάμεις».

Ads

Με τον τρόπο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τα σενάρια που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό στη γερμανική πρωτεύουσα και κάνουν λόγο για πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο, με σκοπό τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης και -μεταξύ άλλων- θα περιλαμβάνει προτάσεις για κοινή οικονομική ευρωπαϊκή πολιτική, ιδιαίτερα στον φορολογικό και εργασιακό τομέα, αλλά και λήψη μέτρων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Ολι Ρεν, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ», δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. θα πρέπει να αποφασίσουν άμεσα τη λήψη κοινών μέτρων, ώστε να προστατευτεί η σταθερότητα της ευρωζώνης.

Ο Ολι Ρεν σημείωσε ότι «η πραγματική δανειστική ικανότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης θα πρέπει να αυξηθεί και οι λειτουργίες του να επεκταθούν».

Αντίθετη γνώμη όμως εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, από το κόμμα των Φιλελευθέρων, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», τάσσεται κατά της ενίσχυσης του μηχανισμού στήριξης και καλεί τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης να επαναφέρουν γρήγορα σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους.

Ο κ. Βεστερβέλε δηλώνει πως «για την τωρινή κρίση δεν ευθύνονται μόνον οι κερδοσκόποι, αλλά πρωτίστως οι χώρες που άσκησαν κακή οικονομική διαχείριση. Πρέπει να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη οικονομική πολιτική των χρεών. Η καγκελάριος Μέρκελ και εγώ καταστήσαμε σαφές ότι στην παρούσα φάση δεν τίθεται θέμα ενίσχυσης του μηχανισμού στήριξης», ενώ συμπληρώνει ότι «η Γερμανία επωφελήθηκε όσο καμία άλλη χώρα από την εισαγωγή του ευρώ», για να καταλήξει: «Σωστά επιμένει η κυβέρνηση να μην εκδοθεί λευκή επιταγή για την Ελλάδα, αλλά να εξαρτηθεί η βοήθεια από αυστηρούς όρους».

Διαβάστε σχετικά:
Ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ζητά το ΔΝΤ