Την ανάγκη αύξησης της αποτελεσματικότητας του ευρωπαϊκού ταμείου σταθερότητας, και αυστηρά στρες τεστ για τις τράπεζες προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών ζητά σε έκθεσή του σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ads

Η σύνδεση μεταξύ των αδύναμων ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών και των κυβερνήσεων αναφέρει το πρακτορείο Ρότερς είναι η κύρια αιτία που το ΔΝΤ δηλώνει ότι η οικονομική σταθερότητα είναι ακόμη σε ρίσκο ακόμη και αν έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Επίσης το ΔΝΤ, στην αναθεωρημένη έκθεση του για την “Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα”, αναφέρει ότι “τα προβλήματα στην Ελλάδα και τώρα στην Ιρλανδία έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους, όπως επίσης και το κατά πόσο υγιείς είναι το τραπεζικός τομέας στην ευρωζώνη και πιθανότατα και πέρα από αυτή” .

Ακόμη το ΔΝΤ τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης του ευρωπαϊκού ταμείου σταθερότητας και παράλληλα ζητά αυτό να έχει πιο ευέλικτο καθεστώς λειτουργίας που να διασφαλίζει πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Ads

Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι το ταμείο μπορεί να μην αντέξει εάν μια μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία χρειαστεί χρηματοδότηση και πως αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε κρίση μπορεί να επεκταθεί και πέραν της Ε.Ε.

Επιπλέον το ΔΝΤ λέει ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα σε όσες τράπεζες τη χρειάζονται και να διατηρεί ενεργό το πρόγραμμα αγορών τίτλων για αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων.

Τον ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται περαιτέρω στρες τεστς που θα είναι αξιόπιστα και θα βεβαιώνουν την ικανότητα των τραπεζών να αντέχουν σε καταστάσεις κρίσεις. “Μη βιώσιμες τράπεζες θα πρέπει να κλείσουν” υπογραμμίζει το ΔΝΤ.

Στο 4,4% αναθεωρεί την πρόβλεψη της παγκόσμιας ανάπτυξης

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2011 στο 4,4% (έναντι αρχικής πρόβλεψης 4,2%), χάρη κυρίως στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο ρυθμός ανάπτυξη αναμένεται στο 3%. Παράλληλα, διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για την Ευρωζώνη στο 1,5%.

Η Γερμανία δεν είναι έτοιμη για ενίσχυση του ΕΤΧΣ

Από την πλευρά της Γερμανίας πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανατοποθετήθηκε υποστηρίζοντας ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος και η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να βελτιώσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αν όλες οι χώρες της ευρωζώνης δεν κάνουν το καθήκον τους.

Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε σήμερα τον επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν στη Γερμανία προκειμένου να μεταπείσει τους κυβερνητικούς εταίρους της Μέρκελ ώστε να πάψουν να ανθίστανται στην διεύρυνση του ρόλου και του βάρους του μηχανισμού διάσωσης που ετοιμάζεται για τη συνάντηση κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών τον Μάρτιο.

Ο Ρεν θα συναντήσει τους βουλευτές του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (Free Democratic Party) στο Βερολίνο, μία εβδομάδα μετά την κριτική που άσκησαν στη πρόταση επέκτασης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των 440 δις ευρώ.

Ενώ η Μέρκελ έχει επισημάνει την ανάγκη ευελιξίας, το FDP ακολουθεί σκληρότερη γραμμή απορρίπτοντας οποιεσδήποτε αλλαγές σε «καθήκοντα, λειτουργίες και όγκο» του ευρωπαϊκού ταμείου.