Στις κάλπες προσέρχονται, σήμερα οι Αιγύπτιοι, για τον πρώτο γύρο των εκλογών που θα αναδείξουν το νέο κοινοβούλιο της χώρας.

Ads

Η διαδικασία, διεξάγεται σήμερα, Κυριακή και αύριο Δευτέρα σε 14 από τις 27 επαρχίες της χώρας. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πάνω από 27 εκατομμύρια εκλογείς. Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 10:00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00 (ώρα Ελλάδας). 

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών, στις 13 εναπομείνασες επαρχίες, στις οποίες δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν πάνω από 28 εκατομμύρια πολίτες, θα διεξαχθεί την 22η και την 23η Νοεμβρίου.

Πάνω από 360.000 αστυνομικοί και στρατιώτες θα αναπτυχθούν για τη φρούρηση των εκλογικών τμημάτων, τη στιγμή που η χώρα βιώνει ένα κύμα αιματηρών επιθέσεων των τζιχαντιστών εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Ads

Από την εκλογική διαδικασία ουσιαστικά απουσιάζει η αντιπολίτευση. Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια η Μουσουλμανική Αδελφότητα που έχει τεθεί εκτός νόμου δεν συμμετέχει στις εκλογές. 

Ο πρόεδρος της χώρας, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι έχει δεσμευτεί να εξαλείψει την Αδελφότητα, η οποία το 2013 κέρδισε τις πρώτες ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές στη χώρα.

Μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι, η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει υποστεί μία βίαιη καταστολή, με περισσότερους από 1.400 νεκρούς και 15.000 φυλακισμένους.

«Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα παραμείνουν εκτός του πολιτικού παιχνιδιού για όσο διάστημα ο Σίσι βρίσκεται στην εξουσία» εκτιμά ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου Χάζεμ Χόσνι. 

Για πολλούς πολιτικούς παρατηρητές, η Βουλή των 596 μελών που θα προκύψει δεν θα αποτελεί παρά έναν μηχανισμό επικύρωσης των αποφάσεων του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, αλλά υποστηρίζεται ανοικτά από την συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων.

Ο απόστρατος στρατάρχης συνεχίζει να θεωρείται δημοφιλής σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, που τον θεωρεί έναν ισχυρό άνδρα, ικανό να φέρει την ανάκαμψη της οικονομίας και να σταθεροποιήσει τη χώρα.

Παρότι το Σύνταγμα δίνει στη Βουλή εξουσίες που δεν είναι ευκαταφρόνητες, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα να αποσύρει την εμπιστοσύνη της στον πρόεδρο ή να εγκρίνει μια ψήφο δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησής του, η επόμενη Βουλή «δεν θα είναι ούτε επαναστατική, ούτε μεταρρυθμιστική», προέβλεψε ο πολιτειολόγος Χάζεμ Χόσνι. «Δεν θα υπάρχει αληθινή αντιπολίτευση» ικανή να εμποδίσει τον Σίσι και την κυβέρνησή του, πρόσθεσε.

Οι σημαντικότερες συμμαχίες κομμάτων ουσιαστικά αποτελούνται από πρώην μέλη του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, του άλλοτε κόμματος του Χόσνι Μουμπάρακ, ειδικά η μεγαλύτερη, ο συνασπισμός «Στο όνομα της Αιγύπτου».

Η συμμαχία αυτή, στην οποία συμμετέχουν φιλελεύθερα και κεντροδεξιά κόμματα, επιχειρηματίες και πρώην υπουργοί, φιλοδοξεί να καταλάβει τα δύο τρίτα των εδρών του κοινοβουλίου παρέχοντας μια άνετη πλειοψηφία στον Σίσι.

Μια άλλη συμμαχία η οποία έχει ειδικό βάρος είναι το Αιγυπτιακό Μέτωπο, της οποίας ηγείται ο Άχμεντ Σαφίκ, ο τελευταίος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ. Τέλος το σαλαφιστικό κόμμα Αλ Νουρ – το οποίο είχε ταχθεί υπέρ της ανατροπής του Μόρσι – είναι το μόνο ισλαμιστικό κόμμα στο οποίο επετράπη να συμμετάσχει στις εκλογές. Όμως τοποθετείται ανοικτά υπέρ του Σίσι.